Fűszeres BBQ-csirke, grillezett zöldségek, petrezselyempesztó

Mizsei Jani receptvideója
Mizsei Jani receptvideója
Fűszeres BBQ-csirke, grillezett zöldségek, petrezselyempesztó
Nehézségi fokKözepes
Előkészítés24:00 óra
Elkészítés3:00 óra

Előkészítés

  1. A csirkét előkészítjük: a hátcsontot mind a két oldalán egy olló segítségével megvágjuk, majd kiterítjük, és elkészítjük a sóoldatos páclevet.

  2. 3 liter vízhez adunk 300 gramm sót, és elkeverjük addig, amíg a só fel nem oldódik. Beletesszük a harisszapaprika-pasztát. Jöhet bele a köménymag, illetve a fekete bors, a babérlevél, a kakukkfű és végül a rozmaring. Beletesszük a csirkét, és legalább 2 óráig pácoljuk, de minél tovább, annál jobb. Ha lejárt az idő, kivesszük a pácléből, majd szárazra töröljük, az sem baj, ha 1 órát a hűtőben tudjuk szárítani. Kívülről még borsozzuk egyszer.

  3. A „tojást” 170 fokra felmelegítjük, a sütőrácsra betesszük a csirkét, a hátával felfelé kiterítjük, majd bezárjuk, és 160 fokon tartjuk 2 óráig. Ezután kinyitjuk a „tojást”, és megnézzük milyen a csirke. Forró alaplével, egy ecset segítségével lekenjük, majd jöhet újabb 10-15 perc sütés. Tálalásig pihentetjük.

  4. A retket, az újhagymát és a spárgát megmossuk, a spárgát megpucoljuk, majd megszárítjuk. Az újhagyma külső leveleit leszedjük. A retket a zöldjével együtt félbevágjuk. A spárgák legvégét levágjuk. Kevés olívaolajon megpirítjuk, megsütjük a zöldségeinket. A spárgát tesszük be először a „tojásba”, mindegyik oldalát megpirítjuk, majd mellétesszük az újhagymát, lecsukjuk a „tojás” tetejét. 1-2 perc után sózzuk, a hagymákat is megfordítjuk, tovább pirítjuk. A spárga készül el először. Kivesszük. A hagymák mellé pakoljuk a retket, vágási felületükkel lefelé, készre sütjük.

  5. Tálaláskor az újhagymát szinte pépesre vagdossuk, a spárgát 2-3 centis darabokra, a retket cikkezzük, és még egy kevés sóval, borssal, citromlével és a pesztóval összekeverjük.

  6. Egy kis turmixba tesszük a pirított kesudiót, összeturmixoljuk. Jöhet bele a reszelt sajt, egy pici só, azzal is turmixoljuk, majd beletesszük az apróra vágott petrezselymet, bazsalikomot és mentát. (A fűszernövényeinknek csak a kemény szárát távolítjuk el, a zsengébb szárak belekerülhetnek a pesztóba.) A zöldfűszerekkel is turmixolunk egyet. Közben öntünk bele egy kis olajat, végül jöhet a citromlé és a fehér bors. Készre turmixoljuk. Tálalásig félretesszük.