Fűszeres morzsával sült lazacfilé édesburgonyával

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Fűszeres morzsával sült lazacfilé édesburgonyával image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 15 perc
Elkészítés 45 perc

Hozzávalók

4 Adag
    • 6   - 8   darab Lazacfilé
    • 12   szelet Toast kenyér
    • 2   evőkanál Fekete olívabogyó
    • 2   evőkanál Aszalt paradicsom
    • 1   evőkanál Torma
    •   ízlés szerint Olívaolaj
    •   ízlés szerint frissen őrölt bors
    •   ízlés szerint
    • 1   nagy darab Édesburgonya
    • 1   darab Citrom reszelt héja
    • 1   köteg Petrezselyem aprítva
    • 1   köteg Snidling aprítva

Előkészítés

  1. Az édesburgonyát félig klasszikus módon egy alufóliára tesszük, sózzuk, borsozzuk, locsolunk rá egy kis olivát, majd becsomagoljuk. 170fokos előmelegített sütőben vajpuhára sütjük. Kb. 50perc. Ha elkészült a burgonya, kicsomagoljuk, megtisztítjuk és villával alaposan összetörjük, pürésítjük. A sült édesburgonyapürét ízesítjük sóval, borssal.

  2. A lazacfilékről eltávolítjuk a bőrt, a húsukat enyhén sózzuk, félretesszük pihenni. Ez idő alatt egy nagyobb méretű, szögletes porcelán tálat meglocsolunk egy kis oliva olajjal. Kézzel alaposan elkenjük az alján és a szélein is. Az oliva olajozott felületet sózzuk, borsozzuk, reszelünk rá egy kis citromhéjat is, majd szépen szorosan elrendezzük benne a lazafiléket, az eltávolított bőrös oldalukkal lefelé. Konyhai robotgépben durva morzsává daráljuk a toast kenyeret és egy keverőtálba tesszük. Ízesítjük aprított petrezselyemmel, snidlinggel, alaposan kinyomkodott ecetes tormával, nagyon apróra vágott fekete oliva bogyóval és szárított paradicsommal. Akkor jó, ha a morzsa állaga kicsit szaftos, a hozzávalók nedvességtartalmától, de még pergős az állaga. Ha kész a morzsa és az édesburgonyapüré is, a lazacos porcelán tálat előmelegített 160 fokos sütőbe tesszük 8-10 percre, míg a lazacok majdnem félig átsülnek.

  3. A sütőt felvesszük 200 fokra, lehetőség szerint felső grillezésre, közben a lazacok tetejét megkenjük az édesburgonya pürével. Egyenletesen elosztjuk rajta a fűszeres, ízesített morzsát, majd pár csepp olivával is meglocsoljuk. Betesszük a 200 fokos sütőbe 10-15 percre, míg a hal szaftosra sül, a morzsa is enyhén rápirul. A porcelán tállal tesszük az asztalra, ahonnan mindenki szed majd magának a morzsás sült lazacfiléből.