Az édesburgonyát félig klasszikus módon egy alufóliára tesszük, sózzuk, borsozzuk, locsolunk rá egy kis olivát, majd becsomagoljuk. 170fokos előmelegített sütőben vajpuhára sütjük. Kb. 50perc. Ha elkészült a burgonya, kicsomagoljuk, megtisztítjuk és villával alaposan összetörjük, pürésítjük. A sült édesburgonyapürét ízesítjük sóval, borssal.
Fűszeres morzsával sült lazacfilé édesburgonyával
Hozzávalók
-
- 6 - 8 darab Lazacfilé
- 12 szelet Toast kenyér
- 2 evőkanál Fekete olívabogyó
- 2 evőkanál Aszalt paradicsom
- 1 evőkanál Torma
- ízlés szerint Olívaolaj
- ízlés szerint frissen őrölt bors
- ízlés szerint Só
- 1 nagy darab Édesburgonya
- 1 darab Citrom reszelt héja
- 1 köteg Petrezselyem aprítva
- 1 köteg Snidling aprítva
Előkészítés
A lazacfilékről eltávolítjuk a bőrt, a húsukat enyhén sózzuk, félretesszük pihenni. Ez idő alatt egy nagyobb méretű, szögletes porcelán tálat meglocsolunk egy kis oliva olajjal. Kézzel alaposan elkenjük az alján és a szélein is. Az oliva olajozott felületet sózzuk, borsozzuk, reszelünk rá egy kis citromhéjat is, majd szépen szorosan elrendezzük benne a lazafiléket, az eltávolított bőrös oldalukkal lefelé. Konyhai robotgépben durva morzsává daráljuk a toast kenyeret és egy keverőtálba tesszük. Ízesítjük aprított petrezselyemmel, snidlinggel, alaposan kinyomkodott ecetes tormával, nagyon apróra vágott fekete oliva bogyóval és szárított paradicsommal. Akkor jó, ha a morzsa állaga kicsit szaftos, a hozzávalók nedvességtartalmától, de még pergős az állaga. Ha kész a morzsa és az édesburgonyapüré is, a lazacos porcelán tálat előmelegített 160 fokos sütőbe tesszük 8-10 percre, míg a lazacok majdnem félig átsülnek.
A sütőt felvesszük 200 fokra, lehetőség szerint felső grillezésre, közben a lazacok tetejét megkenjük az édesburgonya pürével. Egyenletesen elosztjuk rajta a fűszeres, ízesített morzsát, majd pár csepp olivával is meglocsoljuk. Betesszük a 200 fokos sütőbe 10-15 percre, míg a hal szaftosra sül, a morzsa is enyhén rápirul. A porcelán tállal tesszük az asztalra, ahonnan mindenki szed majd magának a morzsás sült lazacfiléből.