Előkészítés
A tejet éppen csak meglangyosítjuk (38-40 fok), közben hozzáadjuk a kevés cukrot és az élesztőt. Felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a két tojássárgáját és az egy egész tojást.
Dagasztógépbe szitáljuk a lisztet, elkezdjük keverni, közben hozzácsurgatjuk a tojásos-tejes keverékünket, és csak a legvégén a sót. Alaposan kidagasztjuk a gépben. Ha sima a massza és elválik az edény falától, fóliával letakarjuk az edényt és duplájára kelesztjük a tésztát.
Amíg kel a tészta, készítünk egy zöldfűszer pestót: Robotgépbe tesszük a bazsalikomot, petrezselymet, olívát, fokhagymát, rozmaringot és a diót. Krémesre-darabosra pépesítjük.
Ha megkelt a kelt tészta, lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk és megkenjük a zöldfűszerkrémmel. Meghintjük gazadagon reszelt parmezánnal, sóval és borssal, végül megszórjuk a kézzel apróra vágott paradicsommal. Szorosan feltekerjük és kb. 2 cm vastag „kakaós csigákat” vágunk a hengerből.
Kivajazott, kerek, csatos oldalú sütőformába rendezzük a csigáinkat, megkenjük felvert egész tojással és hagyjuk 20percig pihenni. (Míg pihen, elkészítjük a túrókrémet.)
Előmelegített 180 fokos sütőben sütjük aranybarnára. Ha elkészült, még forrón megecseteljük egy kis olívával, meghintjük sóval és borssal, hagyjuk langyosra hűlni, kézzel törve, túróba tunkolva fogyasztjuk.
A túrót áttörjük, tejföllel simára keverjük. Ízesítjük sóval, borssal, lila hagymával és aprított zöldfűszerekkel. Hűvösen tálaljuk a langyos sós kaláccsal.
Túrókrém: