A tejet éppen csak meglangyosítjuk (38-40 fok), közben hozzáadjuk a kevés cukrot és az élesztőt. Felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a két tojássárgáját és az egy egész tojást.
Fűszeres sós kalács túrós mártogatóssal
Hozzávalók
-
Sós kelt tészta:
- 560 g Liszt
- 2,5 dl Laktózmentes tej
- 125 g Laktózmentes vaj
- 10 g Kristálycukor
- 15 g Friss élesztő
- 2 darab Tojássárgája
- 1 darab Egész tojás
- 3 kávéskanál Só
- 1 köteg Friss bazsalikom
- 1 köteg Petrezselyem
- 2 csipet Szárított rozmaring
- 2 nagy marék Reszelt parmezán
- 5 - 6 evőkanál Olívaolaj
- 4 - 5 evőkanál Aszalt paradicsom
- 2 gerezd Fokhagyma
- 1 kisebb marék Dió
-
Túrókrém:
- 300 g Laktózmentes túró
- 150 g Laktózmentes tejföl
- 1 fej Lila hagyma apróra vágva
- Aszalt paradicsom
- Snidling
- Petrezselyem
- Só
- frissen őrölt bors
Előkészítés
Dagasztógépbe szitáljuk a lisztet, elkezdjük keverni, közben hozzácsurgatjuk a tojásos-tejes keverékünket, és csak a legvégén a sót. Alaposan kidagasztjuk a gépben. Ha sima a massza és elválik az edény falától, fóliával letakarjuk az edényt és duplájára kelesztjük a tésztát.
Amíg kel a tészta, készítünk egy zöldfűszer pestót: Robotgépbe tesszük a bazsalikomot, petrezselymet, olívát, fokhagymát, rozmaringot és a diót. Krémesre-darabosra pépesítjük.
Ha megkelt a kelt tészta, lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk és megkenjük a zöldfűszerkrémmel. Meghintjük gazadagon reszelt parmezánnal, sóval és borssal, végül megszórjuk a kézzel apróra vágott paradicsommal. Szorosan feltekerjük és kb. 2 cm vastag „kakaós csigákat” vágunk a hengerből.
Kivajazott, kerek, csatos oldalú sütőformába rendezzük a csigáinkat, megkenjük felvert egész tojással és hagyjuk 20percig pihenni. (Míg pihen, elkészítjük a túrókrémet.)
Előmelegített 180 fokos sütőben sütjük aranybarnára. Ha elkészült, még forrón megecseteljük egy kis olívával, meghintjük sóval és borssal, hagyjuk langyosra hűlni, kézzel törve, túróba tunkolva fogyasztjuk.
A túrót áttörjük, tejföllel simára keverjük. Ízesítjük sóval, borssal, lila hagymával és aprított zöldfűszerekkel. Hűvösen tálaljuk a langyos sós kaláccsal.