Gratinírozott fűszeres karfiol és garnéla

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Gratinírozott fűszeres karfiol és garnéla
Nehézségi fokKözepes
Elkészítés60 perc

Előkészítés

    Besamel:

  1. Egy kisebb fazékban egy-két kanálnyi vajon, kevés lisztet pirítunk. Felöntjük forró tejjel, ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval. Forraljuk pár percig állandó keverés mellett és jóízű besamelt készítünk. Lehúzzuk a tűzről, reszelt parmezánt keverünk hozzá és hagyjuk langyosra hűlni. Állaga legyen bevonóképes, de ne túl sűrű. Ha elkészültünk, pihentethetjük.

  2. Vizet forralunk, beletesszük a hagymát, fokhagymát, babért, egész borsot, ízesítjük sóval és cukorral. Ha jóízű a forrázólevünk, mehet bele a karfiol. Egészen puhára főzzük, hagyjuk 5-6 percig fődögélni. Ha elkészültünk, vegyük ki a vízből és hagyjuk magától kissé kihűlni, kiterítve. A kenyérszeleteket megvajazzuk és serpenyőben megpirítjuk. Egy-egy szelet kenyeret teszünk az egyadagos porcelántálkáinkba, meglocsoljuk egy kis besamellel.

  3. A serpenyőbe vajat és olívaolajat teszünk, amin aranyszínűre pirítjuk a karfiolrózsákat és a garnélákat. Jöhet hozzá egy kevés paradicsomkonzerv, röviden átforraljuk, ízesítjük sóval, borssal, beledobjuk a koktélparadicsomokat, majd lehúzzuk a tűzről és megszórjuk snidlinggel, petrezselyemmel.

  4. A rákos-paradicsomos karfiolragut a besameles kenyérszeletekre halmozzuk, majd befedjük még besamellel. Hintünk rá egy kis comté sajtot, zsemlemorzsát, és mehet is a sütőbe 200 fokra, míg hólyagosra nem sül. Sistergősen tálaljuk.