Grillezett fűszeres aranydurbincs, vajmártásos grillezett fehér spárga

Mizsei Jani receptvideója
Mizsei Jani receptvideója
Grillezett fűszeres aranydurbincs, vajmártásos grillezett fehér spárga
Nehézségi fokKözepes
Előkészítés30 perc
Elkészítés60 perc

Előkészítés

  1. A vajmártáshoz egy forralóba öntjük az alaplevet, beletesszük a finomra vágott salottahagymát, hozzáadjuk az ecetet, a fehérbort, a citrom és a narancs levét, sózzuk, borsozzuk, és a felére visszaforraljuk. Folyamatosan kevergetve, habverővel szakaszosan hozzáadjuk a hideg vajat. Fontos, hogy 80 fok fölé ne melegítsük, mert akkor szétesik a mártásunk. Ha emulgeáltuk az összes vajat, hozzáadjuk a füstölt fűszerpaprikát is.

  2. Az előkészített hal belsejébe tesszük a bazsalikomot, a kakukkfüvet, a mentát, a citrusok héját, a fokhagymát, az egész borsot. Összefogjuk a hasát, hústűvel összetűzzük, így grillezés közben nem fognak kiesni az aromatizáló fűszereink. Halsütőrácsra tesszük a halat, olajjal lekenjük a felületét, besózzuk, összecsukjuk a rácsot, majd erősebb grillen ropogósra sütjük mind a két oldalát, kb. 3-5 perc alatt oldalankét. (A hal méretétől is függ a sütési idő.) Az utolsó pillanatban egy pár csepp citromlével meglocsoljuk mindkét oldalát, amikor még sül. Tálalás előtt kivesszük a halsütőrácsból, és az aromatizáló fűszerekkel (amiket természetesen nem fogyasztunk el) megtöltve tálaljuk.

  3. Az előkészített spárgát lekenjük olajjal, és egy vaslapon körbegrillezzük, maradjon ress. A végén sózzuk és borsozzuk. Tálalás előtt 2-3 centis darabokra vágjuk, és összekeverjük a krémes vajmártással.

  4. A diót nagyobb darabokra vágjuk, összekeverjük a vágott kapribogyóval és a vágott petrezselyemmel, kevés borssal. Ezzel a szórattal tálaljuk a vajmártásos spárgánkat.