Grillezett sertéstarja hagymákkal és sültpaprikás-burgonya salátával

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Grillezett sertéstarja hagymákkal és sültpaprikás-burgonya salátával image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 10 perc
Elkészítés 2:50 óra

Hozzávalók

2 Adag
    • 500   g Burgonya
    • 2   darab paprika
    • 250   g Görögjoghurt
    • 1   darab Citrom leve és héja
    • 1   csokor Petrezselyem
    • 1   kávéskanál Cayenne bors
    • 10   - 20   gerezd Fokhagymagerezd, tisztítva
    • 2   kávéskanál Fűszerpaprika
    • 1   kávéskanál őrölt kömény
    • 600   g Szeletelt sertéstarja
    • 8   fej Sonkahagyma
    • 2   kávéskanál Kristálycukor
    • 3   darab Újhagyma
    • 0,5   dl Napraforgóolaj
    •   ízlés szerint
    •   ízlés szerint Fekete bors

Előkészítés

    Sült paprikás burgonyasaláta
  1. A burgonyát vékony karikákra, a piros húsú paprikát vékony csíkokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire terítjük, sózzuk-borsozzuk, kevés olajjal meglocsoljuk, összekeverjük, 180 °C-os sütőbe tesszük 35–40 percre, míg a zöldségek megpuhulnak és egy kicsit meg is pirulnak. (Sütés közben néhányszor keverjük meg!) Ha elkészült, egy keverőtálban a sült burgonyához és a paprikához adunk néhány evőkanál joghurtot, reszelt citromhéjat, pár csepp citromlevet, finomra vágott petrezselymet és Cayenne-borsot. Hűvös-langyosan a legfinomabb!

  2. Sertéstarja
  3. A tarjához készítünk egy villámpácot: pár evőkanál olajat, egy gerezd zúzott fokhagymát, őrölt borsot, fűszerpaprikát, köményt összekeverünk, majd a szeletelt tarját bepácoljuk. Lefóliázzuk és kint hagyjuk szobahőmérsékleten a sütésig.

  4. Hagymák
  5. Sütőpapírból hajtogatunk egy tasakot, tűzőgéppel megerősítjük a széleit, majd félbevágott sonkahagymát és egész gerezd fokhagymákat teszünk bele. Kevés olajat, sót és cukrot adunk hozzá, összerázzuk, majd lezárjuk. Tűzőgéppel megerősítjük, hogy ne tudjon a gőz könnyen távozni belőle. 180 °C-os sütőben sütjük 30–40 percig, majd hagyjuk kihűlni tálalásig.

  6. Tálalás
  7. A tarját tűzforró vasserpenyőben sütjük, de csak az egyik felét, miközben a sütőt grillfokozatra és 220 °C-ra állítjuk. A szeleteket megfordítjuk, és betesszük a serpenyővel együtt 4–6 percre a sütőbe, míg a másik felük is megpirul. Egy másik serpenyőben, erős tűzön, röviden rápirítunk a tasakban sült hagymákra és a friss újhagymára. A tarját a paprikás burgonyasalátával és a pirított hagymákkal tálaljuk.