Gulyás

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Gulyás image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 5 óra

Hozzávalók

4 Személy
    • 1   kg Marhalábszár egészben
    • 3   - 5   evőkanál Sertészsír
    • 4   evőkanál Sertészsír
    • 0,5   - 1   evőkanál Egész kömény pirítva és darálva
    • 1   evőkanál Paradicsompüré
    • 1   evőkanál Fűszerpaprika
    • 1   kávéskanál Darált erős paprika
    • 2   - 2,5   l Alaplé
    • 1   marék Házi csipetke
    •  
  • A Lidl Piac kínálatából:

    • 35   dkg Vöröshagyma finomra vágva
    • 3   gerezd Fokhagyma aprítva
    • 0,4   darab Paradicsom aprítva
    • 30   dkg Sütnivaló burgonya
    • 0,4   darab Hegyes erős paprika
    • 30   dkg Sárgarépa
  • A frissítőhöz a tetejére:

    • 0,5   szál Angolzeller és zöldje aprítva
    • 1   fej Salottahagyma apróra vágva
    • 0,4   darab Hegyes erős paprika
    •   Savanyú almapaprika aprítva

Előkészítés

  1. A marhahúst egészben hagyjuk és faszénen meggrillezzük, füstöljük.

    Ezzel egy időben egy nagyméretű fazékban sertészsíron nagyon lassan konfitáljuk a finomra vágott vöröshagymát, paradicsomot, hegyes erős paprikát és fokhagymát. Miután a hagyma már szép aranysárga, többször felöntjük vízzel, majd többször visszapirítjuk. Pirítjuk, pároljuk erre a műveletre szánjunk legalább 1 – 1,5 órát!

  2. Közben a grillezett húst szép kockákra vágjuk. Elkészítjük az őrölt- pirított köményt is: száraz serpenyőbe tesszük az egész köménymagot, mikor pattog és felszáll az illata, kiborítjuk a serpenyőből, hagyjuk kihűlni. Késsel vagy mozsárban aprítjuk, nagy mennyiségben akár kávédarálóban. Sokkal erőteljesebb lesz az íze és az illata. Zsiradékot egyáltalán nem használunk hozzá.

  3. A visszapirult, megkonfitálódott hagymára dobjuk a paradicsompürét, a húst és a pirított őrölt köményt is. Erős tűzön pirítjuk, míg az alapanyagok összepirulnak és sűrű levet enged. Ízesítjük a köménnyel és sózzuk is. A főzés folyamata alatt folyamatosan tartsuk a folyadék szintjét és állítsuk be a sósságot, ne csak a végén sózzunk, hogy jó ízű, koncentrált levet kapjunk.

  4. Ha a hús elfőtte a saját levét, hozzáadhatjuk a fűszerpaprikákat. Összepirítjuk ismételten, majd felöntjük az alaplével, annyival, hogy szinte a kész levesállagot elérjük.

  5. Ezután szinte lobogva főzzük, míg a marha majdnem megpuhul. Erre szánjunk 2-3 órát, hústól függően. Amikor a húsunk már majdnem kész, hozzáadhatjuk a zöldségeket. A burgonyát kockázzuk, a sárgarépát vágjuk karikára és pirítsuk meg külön-külön. Tegyük bele a levesbe és hagyjuk, hogy a lében a hússal együtt megpuhuljon. A csipetkét (megtaláljuk az „Étel iskolája” című könyv 38. oldalán („Minden,ami házi gyúrttészta”) megfőzhetjük az utolsó percekben szintén a lében, vagy akár külön is.

  6. A frissítőhöz a végén a hozzávalókat aprítsuk fel, keverjük össze és tálaláskor tegyük a levesünk tetejére.

Tápértékek

kCal 1080
Protein (g) 60
Szénhidrát (g) 52
Zsír (g) 69