Előkészítés
- A diókrémhez a diót 170fokos, előmelegített sütőben aranybarnára pörköljük, kb. 20-25perc alatt. Ha elkészültünk vele, egy szűrőbe tesszük és annyi héjat rázunk-dörzsölünk le róla, amennyit csak tudunk. Ezután konyhai aprítógépben, vagy diódarálóval ledaráljuk. A tokaji bort, a mézet a reszelt narancshéjjal harmadára sűrítjük, koncentráljuk. A végén, mikor már nem forraljuk, ízesítjük egy kis narancslével. A mazsolát késsel nagyon apróra, szinte masszára aprítjuk és összekeverjük a dióval. A mazsolás diókrémhez apránként adagolunk tetszőleges mennyiséget a tokajis szirupból, míg állaga kellemesen krémes, lágyan kenhető állagú lesz. Ha elkészültünk, félre rakjuk tálalásig. Csokoládészósz:
- A csokoládét felolvasztjuk vízgőz felett, egy-két csipet sóval, majd vékony sugárban hozzácsurgatjuk a tejet és a tejszínt, közben folyamatosan kevergetjük szilikonvégű cukrász spaklival, hogy a csokoládé maradéktalanul selymes és sima legyen. A legvégén adjuk hozzá a pálinkát. Tartsuk langyosan tálalásig. Palacsinta:
- A palacsintához a tojást habosra keverjük a cukorral, csipet sóval, hozzáadjuk a lisztet, a tejet, majd simára keverjük. Serpenyőben megbarnítjuk a vajat, ezt is a félkész tésztához keverjük. Legvégén adjuk hozzá az ásványvizet, majd 40percet pihentetjük a kész palacsinta tésztát. Palacsinta sütőben klasszikus módon palacsintákat sütünk, míg el nem fogy a tészta.
- A diókrémmel egyenletesen, vékonyan megkenjünk a palacsintákat, majd a két szélét felhajtjuk, az így kapott téglalapot pedig felgörgetjük. Opcionális lehetőségkén meghintjük kristálycukorral, és kézi lángszóróval megkaramellizáljuk a tetejét a palacsintáknak. Langyos csokoládészósszal gazdagon meglocsolva tálaljuk.