Gyömbéres libacomb édesburgonyapürével

Gyömbéres libacomb édesburgonyapürével image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 10 perc
Elkészítés 2:50 óra

Hozzávalók

5 Adag
  • A libasülthöz:

    • 2   darab Sárgarépa kockázva
    • 1   nagy fej Hagyma
    • 1   szál Újhagyma
    • 2   szál Szárzeller
    • 1   darab Gyömbér
    • 4   evőkanál Olívaolaj
    • 2   nagy fej Libacomb
    • 1   késhegy őrölt fahéj
    • 1   késhegy Szegfűbors
    •   ízlés szerint
    •   ízlés szerint bors
    • 1   teáskanál Gyömbér
    • 3   evőkanál Szójaszósz
  • Az édesburgonyapüréhez:

    • 1   kg Édesburgonya
    • 15   dkg Vaj
    •   ízlés szerint
    •   ízlés szerint bors
    • 4   - 6   evőkanál kenyérmorzsa

Előkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 160 Celsisus-fokra. Közepesen finom, egyenletes méretű kockákra vágunk két közepes sárgarépát, egy hagymát, két szál szárzellert, egészen finomra egy nagy darab friss gyömbért. Alufóliával bélelt tepsire tesszük a zöldségeket, meglocsoljuk kevés semleges ízű olajjal.

  2. A két libacombot mindkét oldalán megsózunk, borsozunk, és bedörzsöljük a fahéj-szegfűszeg-szegfűbors keverékével. Megsütjük, kb. 2 óra alatt puhul meg. A kisült zsírt leöntjük róla. Amikor kezelhető hőmérsékletűre hűlt, a csontról lefejtjük a húst és apró darabokra vágjuk, a ropogós bőrt ízléstől függően eltávolíthatjuk, vagy az ételben hagyjuk. A húst összekeverjük a zöldségekkel, kevés frissen reszelt gyömbérrel, 3 evőkanál szójaszósszal. Miközben sül a libacomb, elkészítjük a tetejére a burgonyapürét. Az édesburgonyát héjastul megsütjük, kb. 1 óra alatt puhul meg. Süthetjük külön, vagy egyszerre a libával, külön tepsin. Amikor megsült, félbevágjuk, és húsát kivájjuk. Villával vagy krumplinyomóval áttörjük, és azonnal hozzáadjuk a vajat. Sózzuk, borsozzuk.

  3. Amikor megvan a zöldségekkel összekevert apró libahús és az édesburgonyapüré, összeállítjuk az ételt: négy hőálló tálkát vagy egy nagyobb jénait kivajazunk. Az aljába kanalazzuk a libaragut, majd a tetejét befedjük az édesburgonyapürével – ha csinosra szeretnénk, akkor habzsákkal nyomhatjuk rá. Megszórjuk a kenyérmorzsával. 200 Celsius-fokos sütőbe toljuk, és kb. 15 percig sütjük, amíg kissé összesül, és a morzsa a tetején megpirul.