Hagyma-édeskömény-paszternák gratin, kapribogyóval és barnított vajjal
Hozzávalók
-
- 6 fej Vöröshagyma
- 3 darab Édeskömény
- 2 szál Paszternák
- 40 - 50 g Cukor
- 2 dl Sauvignon Blanc
- 1 köteg Kapor
- 1 köteg Petrezselyem
- 2 kávéskanál Római kömény
- 3 - 4 evőkanál Vaj
- ízlés szerint frissen őrölt bors
- 2 dl Víz
- 0,5 darab Citrom leve és héja
- 1 kisebb darab Grana Padano sajt
-
Barnított vajas kapri vinegrette:
- 80 - 100 g Vaj
- 4 - 5 evőkanál Kapribogyó savanyú lében
- 1 evőkanál Lila hagyma
- 0,5 darab Citrom leve és héja
- ízlés szerint Só
- ízlés szerint frissen őrölt bors
- 2 - 4 nagy marék Madársaláta
Előkészítés
A vöröshagymát, édesköményt, paszternákot vékonyra gyaluljuk-szeljük.
Kevés cukrot világos aranyszínűre karamellizálunk, hozzáadunk pár evőkanál vajat, a római köményt és megbarnítjuk. Ekkor hirtelen rádobjuk a zöldségeket, a kötözőzsineggel összekötött kapor- és petrezselyemszárat. Sózzuk, borsozzuk és pár percig pirítjuk-pároljuk, míg a zöldség felveszi picit a karamell színét, és a karamell elolvad.
Ekkor felöntjük fehérborral, amit szárazra pirítunk. Kevés vizet öntünk alá és letakarjuk egy darab sütőpapírral, hogy könnyebben is tudjon párologni és még se annyira könnyen párologjon, lazább megoldás, mint a fedő.
Így pároljuk üvegesre a zöldséget. Ha elpárologta a levét, lehúzzuk a tűzről, a kötözött zöldfűszereket kivesszük, pár csepp citromlével, citromhéjjal ízesítjük. Adagonként lapos tálakba tesszük a zöldséget, bőségesen meghintjük reszelt kemény sajttal és forró, 200 fokos sütőben rásütjük a sajtot.
Közben a maradék vajat alaposan megbarnítjuk, kissé lehűtjük. Rengeteg kapribogyót, kevés aprított lila hagymát és petrezselymet adunk hozzá, sózzuk, borsozzuk. Még egy kis citromlevet és -héjat se sajnáljunk.
Ha a sajt rásült a gratin tetejére, a közepére madársalátát teszünk és az egész ételt alaposan meglocsoljuk a barnított vajas kapri vinegrette-tel.