Előkészítés
- Hagyma-édeskömény-paszternák gratin:
- A vöröshagymát, édesköményt, paszternákot vékonyra gyaluljuk-szeljük.
- Kevés cukrot világos aranyszínűre karamellizálunk, hozzáadunk pár evőkanál vajat, a római köményt és megbarnítjuk. Ekkor hirtelen rádobjuk a zöldségeket, a kötözőzsineggel összekötött kapor- és petrezselyemszárat. Sózzuk, borsozzuk és pár percig pirítjuk-pároljuk, míg a zöldség felveszi picit a karamell színét, és a karamell elolvad.
- Ekkor felöntjük fehérborral, amit szárazra pirítunk. Kevés vizet öntünk alá és letakarjuk egy darab sütőpapírral, hogy könnyebben is tudjon párologni és még se annyira könnyen párologjon, lazább megoldás, mint a fedő.
- Így pároljuk üvegesre a zöldséget. Ha elpárologta a levét, lehúzzuk a tűzről, a kötözött zöldfűszereket kivesszük, pár csepp citromlével, citromhéjjal ízesítjük. Adagonként lapos tálakba tesszük a zöldséget, bőségesen meghintjük reszelt kemény sajttal és forró, 200 fokos sütőben rásütjük a sajtot. Barnított vajas kapri vinegrette:
- Közben a maradék vajat alaposan megbarnítjuk, kissé lehűtjük. Rengeteg kapribogyót, kevés aprított lila hagymát és petrezselymet adunk hozzá, sózzuk, borsozzuk. Még egy kis citromlevet és -héjat se sajnáljunk.
- Ha a sajt rásült a gratin tetejére, a közepére madársalátát teszünk és az egész ételt alaposan meglocsoljuk a barnított vajas kapri vinegrette-tel.