Hagymás rostélyos, tejfölös uborkasaláta

Hagymás rostélyos, tejfölös uborkasaláta

NehézségKözepes
Előkészítés20 perc
Elkészítés2:00 óra

Előkészítés

  1. A hagymalekvárhoz vékony félfőre vágjuk a hagymát, majd olajon elkezdjük pirítani. Amikor látszik a felületén, hogy karamellizálódik, akkor lejjebb vesszük alatta a hőt, és egy órán keresztül főzzük. Végül szűrőbe tesszük, hogy a felesleges zsír lecsepegjen róla.
  2. A rostélyoshoz sütés előtt egy órával célszerű kivenni a húst a hűtőből. A felszínére szórjunk egy kis borsot, nyomkodjuk bele, majd a másik oldalán ismételjük meg ugyanezt. Egy erősen felhevített serpenyőben kevés olajon mindkét oldalát 30-30 másodpercig sütjük (kezdjük a zsíros oldalával). Tegyük csepegtetőrácsra és pihentessük. Közben vékonyan megkenjük mindkét oldalát mustárral, sózzuk, majd egy előmelegített serpenyőben ismét 40-40 másodpercig sütjük. Amikor megfordítjuk, kevés vajat rakunk rá, majd folyamatosan locsolgatva fejezzük be a sütést. Végül 100-120 fokos sütőbe tesszük kb. 6 percre (a steak vastagságától függ a hőfok és az idő is). Mediumra sütjük. Ha kész, egy tányérra tesszük, lazán alufóliát húzunk rá és pihentetjük.
  3. Egy forralóba beleöntjük a fehérbort, hozzáadjuk a tört borsot és a tárkonyt. Sózzuk, majd visszaredukáljuk. Amikor a 2/3- a már elfőtt, hozzáadjuk a mustárt, elkeverjük, majd, amikor sűrűsödni kezd, hozzáadjuk a hagymalekvárt. Felöntjük alaplével, beállítjuk az állagát - a tárkonyt már vegyük ki, majd a végén egy kevés hideg vajjal besűrítjük a mártást. Miután a vaj felolvadt, félrerakjuk.
  4. A salottahagymát megpucoljuk, vékony szeletekre vágjuk, majd a két liszt keverékével összedolgozzuk. Sütés előtt a lisztet lerázzuk róla, és 180 fokos olajban ropogósra sütjük. Csepegtetőtálcára szedjük, majd frissen sózzuk.
  5. Az uborkát vékony szeletekre vágjuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a nagyon apróra vágott fokhagymát. Legalább 30 percig hagyjuk állni, majd kinyomkodjuk a levét. Hozzáadjuk az ecetet, összekeverjük, majd a szeletekre vágott újhagymát is, és a végén a tejföllel bekeverjük. Tálalásnál ízlés szerint sózhatjuk.