Az alaplevek bőven túl vannak misztifikálva. Igaz, hogy kell velük foglalkozni, de ezek a módszerek nem igényelnek több órás főzést, ugyanakkor használatukkor teljesen új szintre emelik fogásainkat legyen szó levesről, mártásról, rizottóról, vagy akár egy főzelékről.
Hal- és marhaalaplé, "zöldségtea" technológia
Hozzávalók
-
Marhaalaplé:
- 300 g Darált marhahús
- 1 szál Sárgarépa
- 1 evőkanál Paradicsompüré
- 1 darab Vöröshagyma
- 1 fej Fokhagyma
- 1 szál Fehérrépa
- 2 fej Csiperkegomba
- 3 - 4 szál Zellerzöld
- 12 cm Póréhagyma
- 0,5 szál Angolzeller
- 2 szál Kakukkfű
-
Hallé:
- 400 g Halcsont tengeri fehér halból
- 2 dl Badacsonyi Olaszrizling
- 12 cm Póréhagyma
- 1 - 2 darab Édeskömény
- 1 szál Fehérrépa
- 3 - 4 szál Zellerzöld
- 1 darab citrom
- 1 darab Vöröshagyma
- 0,5 szál Angolzeller
- 5 - 6 gerezd Fokhagymagerezd
-
Zöldségtea:
- 1 darab Cukkini
- 1 darab Vajtök héja és magháza
- 1 darab Vöröshagyma
- 3 - 4 gerezd Fokhagyma
Előkészítés
Amikor kész vannak, szűrve tegyük őket 2-5 dl-ként műanyag dobozba és tároljuk őket a mélyhűtőben, hogy bármikor használatra készen legyenek.
Egy könnyű alaplénél, mint ezek is, a zöldségeket nem kell pirítani, azokat elég hámozni és nagyobb darabokra vágni. Majd minden alapanyagot együtt tegyünk egy lábosba és annyi vízzel öntsük fel, ami egy ujjal ellepi azokat. Forraljuk fel a levet, majd vegyük lejjebb a lángot és gyöngyöztessük a levet. A marhaalaplénél 30, a halnál és a zöldségnél 20 perc elegendő, hogy az alapanyagok íze kiázzon. Minden esetben hagyjuk a levet pihenni a lángról levéve, a főzés idővel megegyező ideig. Az aromás, ízes levet óvatosan szűrjük le és használjuk a mélyhűtőből a további főzéseinkhez.
Az alaplevek fűszerezéséhez ne használjunk sót, mert később azt nem fogjuk tudni kontrollálni, ahogy tovább főzzük, redukáljuk, könnyen elsózhatja az ételeinket.
Az alaplé készítése egy tökéletes módja a konyhai „hulladék”, zöldségleeső, csontok elhasználására, így nyugodtan kísérletezzünk, ezek az alapanyagok inkább csak irányadók. Olyan zöldség-, és húsrészeket használjunk, amik rendelkezésre állnak.