Halászlé bográcsban

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Halászlé bográcsban
Nehézségi fokKözepes
Elkészítés60 perc

Előkészítés

  1. A halat feldolgozzuk: az uszonyokat levágjuk és eldobjuk! A fejet levágjuk, majd ketté is hasítjuk, a hasaalját is levágjuk. A haltörzseket a hátánál sűrűn beirdaljuk, majd másfél ujjnyi szeletekre vágjuk.

  2. Az előkészített halat nagyon alaposan besózzuk és 3 órát hűtőben pihentetjük! Felfelé szűkülő bográcsba pontosan kimérjük a vizet és a bort. Hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, paprikát és paradicsomot, majd felforraljuk. Ha felforrt, hozzáadjuk a kettévágott halfejeket, a hasaalját és a farok felőli halhússzeletek azon részét, ahol nincs hasüreg, azaz, nem „pontypatkó” a szelet. Ez lesz a levesalapunk! Ha újra felforrt, hozzáadjuk a fűszerpaprikát. Nagyon ügyelünk, hogy zubogva, szinte kifutva forrjon a lé! Pontosan 30 percig zubogtatjuk, közben a lé sósságát ellenőrizzük-beállítjuk. Míg fő a lé, nem unatkozunk, gyúrt tésztából gyufatésztát készítünk és kiterítjük szikkadni!

  3. Pontosan 30 perc elteltével hozzáadjuk az irdalt pontypatkószeleteket (pontosan számoljuk meg!) és a cseresznyepaprikákat is egészben a léhez, valamint, ha van, akkor a belsőségeket. Újraforrástól számítva 15-20 percet forraljuk, szintén zubogtatva! Míg a pontypatkó fő, kifőzzük és leszűrjük a gyufatésztát is! Ha elkészült a lé, kellemes a húzása, kiváló az íze, kivadászhatjuk belőle a pontosan megszámolt pontypatkókat, tegyük félre, majd levet finomszűrőn szűrjük le és nyomkodjuk ki!

  4. Tegyük vissza a lébe a patkókat, forraljuk újra röviden és azonnal fogyasszuk! Rengeteg gyufatésztával tálaljuk, a tányérba frissen hintsünk egy kis apró hegyes erős paprikát és salottahagymát.