Halászlé haltejjel és gyufatésztával

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
 Halászlé haltejjel és gyufatésztával image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 15 perc
Elkészítés 45 perc

Hozzávalók

7 Adag
    • 1,5   kg Ponty
    • 8   szelet Pontyszeletek
    • 20   - 30   dkg Pontytej
    • 2   fej Vöröshagyma
    • 2   gerezd Fokhagyma
    • 2   darab Hegyes erős paprika
    • 2   darab Paradicsom
    • 3   - 4   evőkanál Fűszerpaprika
    • 1   dl Rozé bor
    • 35   dkg Gyufatészta
    •   ízlés szerint
  • Frissítő a lé tetejére:

    • 1   darab Hegyes erős paprika
    • 3   fej Sonkahagyma

Előkészítés

  1. Az egész ponty uszonyait levágjuk, majd feldaraboljuk. Fontos, hogy a fej is belekerüljön, ebben vannak ugyanis a sűrítőanyagok és a zsír is, ami majd kioldódik a lében! Az uszonyokat nem használjuk, ez ugyanis rossz ízt hordoz! A darabolt halat egy nagyméretű, lehetőség szerint széles fazékba tesszük. Hozzáadjuk a nagyon finomra aprított vöröshagymát, fokhagymát, az 1-1 darab hegyes erős paprikát és a paradicsomot, valamint a rozébort. Annyi vizet teszünk csak rá, amennyi ellepi a halat, ez nagyon fontos! Ez kb. 1,5 kg halhoz 1,5 litert jelent. Feltesszük a tűzre, és szintén fontos, hogy maximális lángon kezdjük főzni! Ha felforrt, rögtön adjuk hozzá a fűszerpaprikát, ízesítsük sóval, majd lobogtatva főzzük a levet egészen a végéig! Csak így lesz selymesen sűrű, valamint kellően koncentrált ízű! Nagyjából 20-25 perc lobogó forralás után a nagyobb csontokat és a fejet kivesszük a léből és halpasszírozón átpasszírozzuk a levet és húst is egy másik fazékba! Közben elöblítjük az eredeti fazekat, és egy meglehetősen finom szűrőn beleszűrjük a passzírozott hallevet. A szűrőben maradt passzírozott halhúsból kinyomkodjuk a levet, de ügyeljünk, hogy a lé legyen tiszta és halhúsdarabkáktól, passzírmaradéktól mentes!

  2. A betétnek szánt halpatkószeletkéket besózzuk és hagyjuk pihenni legkevesebb 10 percet. Feltesszük az immár tiszta, selymes, piros levet ismételten a tűzre és felforraljuk. 2-3 perc forralás után, beletesszük a lébe a paprika és a paradicsom másik felét, valamint a betétnek szánt halat és tejet. Kb. 8-10 perc intenzív forralás után azonnal, forrón tálaljuk. Ez idő alatt még óvatosan sózhatjuk a levet, ha szükségét érezzük! Betétnek főtt gyufatésztát teszünk, illetve ha kimertük a levet, valamint a haltejet és halhúst is, a tetejére mindenképpen szórjunk frissítés gyanánt egy kis apró hegyes erős paprikát és finomra vágott sonkahagymát. Eszméletlenül megdobja a lé kerek, friss ízét! Ha a szűrést és a passzírozást nem számoljuk, valamint végig lobogtatjuk a levet, nem kell órákig főzni a halászlét, elkészül 30-50 perc alatt! Tévhit, hogy órákig kell főzni a halászlevet!