Hamburgerfeltétek, -szószok, zöldségek, trükkök
Hozzávalók
-
Hamburgerszósz
- 1 evőkanál Mustár
- 100 g Majonéz
- 100 g Ketchup
- 1 csokor Petrezselyem aprítva
- Csemegeuborka
-
Csípős mártás
- 100 g Ketchup
- 1 darab Salottahagyma
- 1 darab Kaliforniai paprika
- 1 teáskanál Őrölt feketebors
- 1 evőkanál Darált erős paprika
-
Mustáros szósz
- 50 g Mustár
- 150 g Mustár
- 20 g Méz
-
Marinált lilahagyma
- 1 - 2 darab Lilahagyma
- 2 evőkanál Ételecet 10%
- 1 evőkanál Só
-
Paradicsom
- 2 darab Paradicsom
-
Saláták
- Saláták tetszőlegesen válogatva
- Szívsaláta
- Rukkola
- Madársaláta
-
Sajtok
- 10 - 12 Valley Spire Cheddar sajt
- 100 - 150 g Milbona Old Hollander sajt
- 100 g Kéksajt
-
Sült bacon
- 18 szelet Baconszalonna
- 1 - 2 evőkanál Napraforgóolaj
- Szeletelt kemencés sonka
-
Tükörtojás
- Tojás
- Napraforgóolaj
-
Rösztiburgonya, hozzávaló 4 db kb. 15 cm átmérőjű rösztihez
- 2 szem Sütnivaló nagy burgonya
-
Rántott hagymakarika
- 2 darab Vöröshagyma
- 1 darab Tojásfehérje
- 150 g Keményítő
- 4 - 5 evőkanál Burgonyapehely
- Napraforgóolaj
Előkészítés
Egy jó burgerhez elengedhetetlenek a szószok, egy ropogós bacon vagy akár egy jó szelet sajt. Sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat, ha ezeket előre elkészítjük, az úgynevezett „Mise en place” a professzionális konyhák biztos módszere, hogy időben kiszolgálják a vendégeiket. Azt jelenti minden a helyén van, és ha ezt a pár dolgot elkészítjük előre, a burgerek összerakása akár nagy mennyiségben sem jelent majd kihívást.
Mindhárom szósz esetében a hozzávalókat egy tálban, vagy abban a műanyagban, amiben majd tároljuk, keverjük el.
A lilahagyma-karikákat sózzuk, cukrozzuk, öntsük le az ecettel. Alaposan forgassuk össze és hagyjuk legalább 2 órát, de akár egy éjszakát is a hűtőben állni.
A nagyobb paradicsomokat vágjuk vékony szeletekre
A cheddar sajtokat szeleteljük fel 2-3 mm vastagon.
Az Old Hollander sajtot reszeljük le
A kéksajtot morzsoljuk kisebb-nagyobb darabokra.
A baconszeleteket forró serpenyőben egy kevés napraforgóolajon vagy a grillen süssük ropogósra.
A tojásokból készítsünk tükörtojást, burgerenként 1-1 db-ot.
A frissen hámozott burgonyát a nagylyukú reszelőn reszeljük le, enyhén sózzuk meg, és zsiradékon oldalanként 6-7 perc alatt süssük készre.
A vékonyra vágott hagymák külső karikáit először a keményítőbe, majd a tojásfehérjébe, végül a burgonyapehelybe forgatjuk. A kész panírozott hagymákat forró olajban aranybarnára sütjük.