Háromféle vendégváró zöldségmártogatós
Hozzávalók
-
Ízlés szerint idényzöldségek nagyobb hasábokra vágva:
- Retek
- Uborka
- Sárgarépa
- Sárga és piros húsú paprika
- Újhagyma
- Zöld spárga
- Brokkoli
- Angolzeller
-
Barnított vajas sültsárgarépa-szósz:
- 100 g Vaj
- 4 - 6 szál Sárgarépa
- - 120 g Sajtkrém
- 1 csipet Sáfrány
- 0,5 kávéskanál Kurkuma
- 0,5 darab Szerecsendió
- ízlés szerint Citrom leve
- 2 - 3 szál Kakukkfű (friss)
- 1 evőkanál Cukor
- Só
-
Szójás-gyömbéres mogyorószósz:
- 350 g Pörkölt földimogyoró
- 6 - 7 evőkanál Szójaszósz
- 4 - 5 evőkanál Rizsecet
- 2 evőkanál barnacukor
- 1 evőkanál Gyömbér frissen reszelve
- 1 gerezd reszelt fokhagyma
- 0,5 dl Napraforgóolaj
- ízlés szerint Chilipaprika
- 1 darab Lime leve
- Só
-
Zöldfűszeres túró:
- 300 g Krémtúró szűrőn áttörve
- 1 kisebb marék Bébi parajlevél
- 1 - 2 levél Medvehagyma
- 5 - 6 levél Bazsalikom
- 1 kisebb marék Petrezselyem
- 1 kisebb marék Kapor
- ízlés szerint Tejföl
- Só
- 6 - 7 szem Egész feketebors
Előkészítés
A répát vékony darabokra vágjuk és egy sütőpapírból készült zacskóba tesszük, ízesítjük sóval és cukorral, hozzáteszünk egy pár szál kakukkfüvet és egy kevés vajat. Lezárjuk a zacskót és előmelegített, 170 fokos sütőbe tesszük 40 percre, míg a répa vajpuhára sül-párolódik a zacskóban.
Míg sül a répa, a maradék vajat mély, kávébarna színűre barnítjuk és pár perc pihentetés után leszűrjük. A még meleg, sült sárgarépát ízesítjük a sáfránnyal és a kurkumával, majd leturmixoljuk. Apránként adagoljuk hozzá a sajtkrémet, a barnított vajat, sót és citromlevet. (A kakukkfüvet eldobjuk.) Állaga legyen selymes, íze pikáns, színe élénk sárga. Hűvösen kínáljuk.
Egy „ponzu” szerű pácot rögtönözünk: a szójaszószt az ecettel, barnacukorral, reszelt gyömbérrel és fokhagymával, chilivel és lime-lével felmelegítjük. Ne forraljuk, csak a cukor oldódjon fel és a fűszerek ne legyenek nyersek. A mogyorót közben robotgépben kezdjük aprítani kevés olajjal, mikor kezd krémesedni, hozzáadjuk a ponzunkat és darabosra, de krémesre turmixoljuk. Szobamelegen kínáljuk.
Az összes zöldet egy mozsárba tesszük, sózzuk, borsozzuk és pépesre zúzzuk, zöldfűszerpépet készítünk belőle, kevés olívaolajjal selymesítjük.
A túrót sűrű szitán vagy szűrőn áttörjük és hozzáadjuk a zöld krémünket. Ha nagyon sűrű és száraz, pár kanál tejföllel lazítsuk. Kevés sóval ízesítjük. A három féle krémet tetszőleges zöldségekkel kínáljuk.
A brokkolit a különlegesség kedvéért kézi sárkánnyal picit meg lehet kapatni, hogy füstös legyen az íze. A spárgát és újhagymát sós vízben forrázzuk le, a spárga ne legyen nyers, az újhagyma pedig veszítse el nyers hagymaízét. A nyersen rágcsálható zöldséget szép nagy hasábalakúra vágjuk fel.
Tálalás metodikája ízlés dolga, a mennyiség társaságfüggő.