Háromféle vendégváró zöldségmártogatós

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Háromféle vendégváró zöldségmártogatós
Nehézségi fokKözepes
Elkészítés40 perc

Előkészítés

    Barnított vajas sültsárgarépa-szósz:

  1. A répát vékony darabokra vágjuk és egy sütőpapírból készült zacskóba tesszük, ízesítjük sóval és cukorral, hozzáteszünk egy pár szál kakukkfüvet és egy kevés vajat. Lezárjuk a zacskót és előmelegített, 170 fokos sütőbe tesszük 40 percre, míg a répa vajpuhára sül-párolódik a zacskóban. Míg sül a répa, a maradék vajat mély, kávébarna színűre barnítjuk és pár perc pihentetés után leszűrjük. A még meleg, sült sárgarépát ízesítjük a sáfránnyal és a kurkumával, majd leturmixoljuk. Apránként adagoljuk hozzá a sajtkrémet, a barnított vajat, sót és citromlevet. (A kakukkfüvet eldobjuk.) Állaga legyen selymes, íze pikáns, színe élénk sárga. Hűvösen kínáljuk.

  2. Szójás-gyömbéres mogyorószósz:

  3. Egy „ponzu” szerű pácot rögtönözünk: a szójaszószt az ecettel, barnacukorral, reszelt gyömbérrel és fokhagymával, chilivel és lime-lével felmelegítjük. Ne forraljuk, csak a cukor oldódjon fel és a fűszerek ne legyenek nyersek. A mogyorót közben robotgépben kezdjük aprítani kevés olajjal, mikor kezd krémesedni, hozzáadjuk a ponzunkat és darabosra, de krémesre turmixoljuk. Szobamelegen kínáljuk.

  4. Zöldfűszeres túró:

  5. Az összes zöldet egy mozsárba tesszük, sózzuk, borsozzuk és pépesre zúzzuk, zöldfűszerpépet készítünk belőle, kevés olívaolajjal selymesítjük. A túrót sűrű szitán vagy szűrőn áttörjük és hozzáadjuk a zöld krémünket. Ha nagyon sűrű és száraz, pár kanál tejföllel lazítsuk. Kevés sóval ízesítjük. A három féle krémet tetszőleges zöldségekkel kínáljuk. A brokkolit a különlegesség kedvéért kézi sárkánnyal picit meg lehet kapatni, hogy füstös legyen az íze. A spárgát és újhagymát sós vízben forrázzuk le, a spárga ne legyen nyers, az újhagyma pedig veszítse el nyers hagymaízét. A nyersen rágcsálható zöldséget szép nagy hasábalakúra vágjuk fel. Tálalás metodikája ízlés dolga, a mennyiség társaságfüggő.