Háromféle vendégváró zöldségmártogatós

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Háromféle vendégváró zöldségmártogatós image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 40 perc

Hozzávalók

6 Adag
  • Ízlés szerint idényzöldségek nagyobb hasábokra vágva:

    •   Retek
    •   Uborka
    •   Sárgarépa
    •   Sárga és piros húsú paprika
    •   Újhagyma
    •   Zöld spárga
    •   Brokkoli
    •   Angolzeller
  • Barnított vajas sültsárgarépa-szósz:

    • 100   g Vaj
    • 4   - 6   szál Sárgarépa
    •   - 120   g Sajtkrém
    • 1   csipet Sáfrány
    • 0,5   kávéskanál Kurkuma
    • 0,5   darab Szerecsendió
    •   ízlés szerint Citrom leve
    • 2   - 3   szál Kakukkfű (friss)
    • 1   evőkanál Cukor
    •  
  • Szójás-gyömbéres mogyorószósz:

    • 350   g Pörkölt földimogyoró
    • 6   - 7   evőkanál Szójaszósz
    • 4   - 5   evőkanál Rizsecet
    • 2   evőkanál barnacukor
    • 1   evőkanál Gyömbér frissen reszelve
    • 1   gerezd reszelt fokhagyma
    • 0,5   dl Napraforgóolaj
    •   ízlés szerint Chilipaprika
    • 1   darab Lime leve
    •  
  • Zöldfűszeres túró:

    • 300   g Krémtúró szűrőn áttörve
    • 1   kisebb marék Bébi parajlevél
    • 1   - 2   levél Medvehagyma
    • 5   - 6   levél Bazsalikom
    • 1   kisebb marék Petrezselyem
    • 1   kisebb marék Kapor
    •   ízlés szerint Tejföl
    •  
    • 6   - 7   szem Egész feketebors

Előkészítés

    Barnított vajas sültsárgarépa-szósz:
  1. A répát vékony darabokra vágjuk és egy sütőpapírból készült zacskóba tesszük, ízesítjük sóval és cukorral, hozzáteszünk egy pár szál kakukkfüvet és egy kevés vajat. Lezárjuk a zacskót és előmelegített, 170 fokos sütőbe tesszük 40 percre, míg a répa vajpuhára sül-párolódik a zacskóban.

    Míg sül a répa, a maradék vajat mély, kávébarna színűre barnítjuk és pár perc pihentetés után leszűrjük. A még meleg, sült sárgarépát ízesítjük a sáfránnyal és a kurkumával, majd leturmixoljuk. Apránként adagoljuk hozzá a sajtkrémet, a barnított vajat, sót és citromlevet. (A kakukkfüvet eldobjuk.) Állaga legyen selymes, íze pikáns, színe élénk sárga. Hűvösen kínáljuk.

  2. Szójás-gyömbéres mogyorószósz:
  3. Egy „ponzu” szerű pácot rögtönözünk: a szójaszószt az ecettel, barnacukorral, reszelt gyömbérrel és fokhagymával, chilivel és lime-lével felmelegítjük. Ne forraljuk, csak a cukor oldódjon fel és a fűszerek ne legyenek nyersek. A mogyorót közben robotgépben kezdjük aprítani kevés olajjal, mikor kezd krémesedni, hozzáadjuk a ponzunkat és darabosra, de krémesre turmixoljuk. Szobamelegen kínáljuk.

  4. Zöldfűszeres túró:
  5. Az összes zöldet egy mozsárba tesszük, sózzuk, borsozzuk és pépesre zúzzuk, zöldfűszerpépet készítünk belőle, kevés olívaolajjal selymesítjük.

    A túrót sűrű szitán vagy szűrőn áttörjük és hozzáadjuk a zöld krémünket. Ha nagyon sűrű és száraz, pár kanál tejföllel lazítsuk. Kevés sóval ízesítjük. A három féle krémet tetszőleges zöldségekkel kínáljuk.

    A brokkolit a különlegesség kedvéért kézi sárkánnyal picit meg lehet kapatni, hogy füstös legyen az íze. A spárgát és újhagymát sós vízben forrázzuk le, a spárga ne legyen nyers, az újhagyma pedig veszítse el nyers hagymaízét. A nyersen rágcsálható zöldséget szép nagy hasábalakúra vágjuk fel.

    Tálalás metodikája ízlés dolga, a mennyiség társaságfüggő.