Házi ecetes szilvabefőtt titkos receptje

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Házi ecetes szilvabefőtt titkos receptje
Nehézségi fokKözepes
Elkészítés60 perc

Előkészítés

    Ecetes szilva:

  1. Az érett, jóízű, de nem túl kemény szilvákon kiskéssel vékony metszést ejtünk, és kipiszkáljuk a magját a lehető leggondosabban. A mag helyére kisméretű, tisztított fokhagymát teszünk, majd elrendezgetjük a töltött szilvákat tiszta befőttesüvegekbe. Ügyeljünk, hogy gazdaságosan rendezzük be az üvegeket, ugyanakkor ne törjük össze a szilvát.

  2. Forraljuk fel a cukrot, ecetet, vizet és a sót, majd lobogó állapotában öntsük a szilvákra. Azonnal zárjuk le az üvegeket a hozzájuk tartozó fémtetőkkel és kupakkal lefordítva, 80-90 fokos előmelegített sütőbe tegyük őket dunsztolódni. Ha két órát hagyjuk 80-90 fokon, majd a sütőt lekapcsolva hagyjuk bent a befőtteket másnapig kihűlni, készen is vagyunk a tartósításukkal. Mehet a kamrába.

  3. Könnyű, általában szárnyas sült húsokkal fogyasztjuk.

  4. Sült csirke:

  5. A csirke gerincét egy grillcsirke ollóval kivágjuk és a csirkét mellével felfelé kiterítjük. Egy késsel sűrűn lyukakat szúrunk a combba és a mellbe is, majd a csirke bőrét és a hátsó felét is kacsazsírral alaposan bedörzsöljük. Bekenjük a csirkét a szeletelt fokhagyma, rozmaring és reszelt citromhéj keverékével, végül sózzuk és borsozzuk.

  6. A csontos belső felét vékonyan majorannával is meghintjük.

  7. Egy kisebb porcelántálba teszünk néhány aprószemű burgonyát, mellé pár gerezd tisztított fokhagymát, kevés kacsazsírt kanalazunk rá, sózzuk-borsozzuk és kevés vizet öntünk alá. Ennek a tálnak a tetejére egy sütőrácsot teszünk, ráterítjük a csirkét és előmelegített 220 fokos sütőben sütjük kb. 30-40 percet, míg a csirke aranybarna nem lesz, a kicsurgó zsírban-szaftban pedig elkészül a burgonya is.

  8. Behűtött ecetes szilvával tálaljuk.