Házi gyúrt tészta készítése

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Házi gyúrt tészta készítése image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 10 perc

Hozzávalók

12 Adag
  • 0,5   kg Finomliszt
  • 6   darab Tojássárgája
  • 3   darab Tojás
  • 1   kávéskanál
  • 2   evőkanál Olívaolaj
  • 1   evőkanál Ételecet 10%

Előkészítés

  A házi tészta készítése tűnhet fölösleges időtöltésnek, hisz lényegesen egyszerűbb leemelni a polcról a száraztésztákat. Azonban, aki egyszer nekiáll és megkóstolja, pontosan tudja, hogy a tészta gyúrása terápiás jelleggel bír, a kész fogásunk pedig összehasonlíthatatlanul finomabb lesz.

  A tésztánk begyúrását végezhetjük gépben, az alapanyagokat egyszerűen betöltjük és hagyjuk, hogy a robotgép egynemű tésztává dolgozza őket. Lisztezett felületen gyúrjuk át, majd két részre osztva, szorosan lefóliázva pihentessük a hűtőben.

  A fóliázás fontos, hogy a tészta ne száradjon ki, a pihentetés pedig azért kell, hogy a gluténnak legyen ideje dolgozni és egy jól nyújtható, sima felületű tésztát tudjunk készíteni. Legalább 3 órát, de inkább 1 éjszakát pihentessük.

  A nyújtás
 1. Tésztagéppel dolgozzunk, a pihentetett tésztából csak annyit vegyünk elő, amennyit éppen használunk. Egy otthoni gép a fél tésztának az 1/3-át tudja kényelmesen eldolgozni, így ekkora darabot kezdjünk nyújtani

  Formázzunk téglalapot a tésztából. Az első 3-4 nyújtásnál a téglalapot meglisztezzük, háromba hajtjuk és elforgatjuk 90 fokkal. Amikor érezzük, hogy a tésztánk felülete már sima, onnantól kezdve folyamatosan egyre vékonyabbra nyújtjuk, amíg egy hosszú téglalapalakot nem kapunk.

 2. Metélt, kocka
 3. A hosszú téglalapunkat olyan hosszúságra daraboljuk, amilyen hosszú metélteket szeretnénk. A tésztagép metéltvágó fején áttoljuk ezeket a formázott darabokat, a két legszélső csík kivételével sütőpapírra gyűjtjük a tésztát. A metéltünket alaposan lisztezzük.

  A kockához a kiterített tésztát akkora négyzetlapokra vágjuk, amekkorával dolgozni szeretnénk később.

 4. Csipetke
 5. Itt a frissen gyúrt tésztánkat nyújtás nélkül használjuk. Két ujjunk között, mintha csettintenénk felesborsó méretű ovális tésztákat csipkedünk a nyers tésztából.

  A friss tésztánkkal 3 módon dolgozhatunk tovább. Első verzió, hogy azt 48 órán belül a hűtőből felhasználjuk, második, hogy megformázva kiszárítjuk és eltesszük, harmadik opciónk, hogy azt adagonként lefagyasztjuk és a mélyhűtőből használjuk fel később.