Előkészítés
- Paradicsomszósz:
- A paradicsomkonzerveket egy szélesebb serpenyőbe öntjük, hozzáadjuk a tenyérrel megzúzott fokhagymát, félbevágott salottát, bazsalikomot és kakukkfüvet.
- Csendesen felére forraljuk és csak a végén ízesítjük kevés sóval és borssal. A fűszereket és hagymákat eltávolítjuk belőle. Hidegen kenjük a tésztára. Pizzatészta:
- A tejet, tejszínt, vizet, cukrot felmelegítjük és feloldjuk benne az élesztőt és picit hagyjuk is pihenni. Közben a dagasztógépbe lisztet szitálunk, hozzáadjuk a sót. Lassan elkezdjük dagasztani, majd szépen hozzáadjuk a tojást és az élesztős keverékünket is, és a legvégén az olívaolajat.
- Nagyméretű, olívaolajjal kikent tálba tesszük a kidagasztott, felgömbölyített tésztát, lefóliázzuk és másnapig hűtőben tároljuk – másnap dolgozunk vele.
- Olajozott deszkára fektetjük a tésztát, három részre szedjük, mert három pizzát tudunk majd belőle készíteni. Nagyméretű tepsit vékonyan kiolajozunk és belenyomkodjuk a tésztát. Megkenjük a sűrű paradicsomszósszal és gazdagon, egyenletesen meghintjük a tetszőleges feltétjeinkkel.
- Előmelegített 220 fokos sütőben sütjük, míg a sajt meghólyagosodik. Langyosan fogyasztjuk, esetleg másnap, hidegen.