Házi készítésű retró pizza
Hozzávalók
-
- 1 kg Liszt
- 3 dl Víz
- 2 dl Tej
- 2 cl Habtejszín 30%
- 3 cl Olívaolaj
- 1 evőkanál Kristálycukor
- 1 darab Tojás
- 8 g Só
- 7 g Élesztő
-
Paradicsomszósz:
- 600 g Paradicsom
- 5 - 6 gerezd Fokhagyma
- 3 - 4 szál Bazsalikom
- 2 - 3 szál Friss kakukkfű
- 2 darab Salottahagyma
- Só
- frissen őrölt bors
-
Feltét (igazából ki mit szeretne) pl.:
- Krakkói sertéssonka kockákra vágva
- Grana Padano sajt
- Hatherwood Cheddar sajt
- Paprikás szalámi
- Gomba
- Kukoricakonzerv
- Mozzarella sajt
- Oregánó
Előkészítés
A paradicsomkonzerveket egy szélesebb serpenyőbe öntjük, hozzáadjuk a tenyérrel megzúzott fokhagymát, félbevágott salottát, bazsalikomot és kakukkfüvet.
Csendesen felére forraljuk és csak a végén ízesítjük kevés sóval és borssal. A fűszereket és hagymákat eltávolítjuk belőle. Hidegen kenjük a tésztára.
A tejet, tejszínt, vizet, cukrot felmelegítjük és feloldjuk benne az élesztőt és picit hagyjuk is pihenni. Közben a dagasztógépbe lisztet szitálunk, hozzáadjuk a sót. Lassan elkezdjük dagasztani, majd szépen hozzáadjuk a tojást és az élesztős keverékünket is, és a legvégén az olívaolajat.
Nagyméretű, olívaolajjal kikent tálba tesszük a kidagasztott, felgömbölyített tésztát, lefóliázzuk és másnapig hűtőben tároljuk – másnap dolgozunk vele.
Olajozott deszkára fektetjük a tésztát, három részre szedjük, mert három pizzát tudunk majd belőle készíteni. Nagyméretű tepsit vékonyan kiolajozunk és belenyomkodjuk a tésztát. Megkenjük a sűrű paradicsomszósszal és gazdagon, egyenletesen meghintjük a tetszőleges feltétjeinkkel.
Előmelegített 220 fokos sütőben sütjük, míg a sajt meghólyagosodik. Langyosan fogyasztjuk, esetleg másnap, hidegen.