Házi készítésű retró pizza

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Házi készítésű retró pizza image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 1 óra

Hozzávalók

4 Személy
    • 1   kg Liszt
    • 3   dl Víz
    • 2   dl Tej
    • 2   cl Habtejszín 30%
    • 3   cl Olívaolaj
    • 1   evőkanál Kristálycukor
    • 1   darab Tojás
    • 8   g
    • 7   g Élesztő
  • Paradicsomszósz:

    • 600   g Paradicsom
    • 5   - 6   gerezd Fokhagyma
    • 3   - 4   szál Bazsalikom
    • 2   - 3   szál Friss kakukkfű
    • 2   darab Salottahagyma
    •  
    •   frissen őrölt bors
  • Feltét (igazából ki mit szeretne) pl.:

    •   Krakkói sertéssonka kockákra vágva
    •   Grana Padano sajt
    •   Hatherwood Cheddar sajt
    •   Paprikás szalámi
    •   Gomba
    •   Kukoricakonzerv
    •   Mozzarella sajt
    •   Oregánó

Előkészítés

    Paradicsomszósz:
  1. A paradicsomkonzerveket egy szélesebb serpenyőbe öntjük, hozzáadjuk a tenyérrel megzúzott fokhagymát, félbevágott salottát, bazsalikomot és kakukkfüvet.

  2. Csendesen felére forraljuk és csak a végén ízesítjük kevés sóval és borssal. A fűszereket és hagymákat eltávolítjuk belőle. Hidegen kenjük a tésztára.

  3. Pizzatészta:
  4. A tejet, tejszínt, vizet, cukrot felmelegítjük és feloldjuk benne az élesztőt és picit hagyjuk is pihenni. Közben a dagasztógépbe lisztet szitálunk, hozzáadjuk a sót. Lassan elkezdjük dagasztani, majd szépen hozzáadjuk a tojást és az élesztős keverékünket is, és a legvégén az olívaolajat.

  5. Nagyméretű, olívaolajjal kikent tálba tesszük a kidagasztott, felgömbölyített tésztát, lefóliázzuk és másnapig hűtőben tároljuk – másnap dolgozunk vele.

  6. Olajozott deszkára fektetjük a tésztát, három részre szedjük, mert három pizzát tudunk majd belőle készíteni. Nagyméretű tepsit vékonyan kiolajozunk és belenyomkodjuk a tésztát. Megkenjük a sűrű paradicsomszósszal és gazdagon, egyenletesen meghintjük a tetszőleges feltétjeinkkel.

  7. Előmelegített 220 fokos sütőben sütjük, míg a sajt meghólyagosodik. Langyosan fogyasztjuk, esetleg másnap, hidegen.