Házi készítésű retró pizza

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Házi készítésű retró pizza
Nehézségi fokKözepes
Elkészítés60 perc

Előkészítés

    Paradicsomszósz:

  1. A paradicsomkonzerveket egy szélesebb serpenyőbe öntjük, hozzáadjuk a tenyérrel megzúzott fokhagymát, félbevágott salottát, bazsalikomot és kakukkfüvet.

  2. Csendesen felére forraljuk és csak a végén ízesítjük kevés sóval és borssal. A fűszereket és hagymákat eltávolítjuk belőle. Hidegen kenjük a tésztára.

  3. Pizzatészta:

  4. A tejet, tejszínt, vizet, cukrot felmelegítjük és feloldjuk benne az élesztőt és picit hagyjuk is pihenni. Közben a dagasztógépbe lisztet szitálunk, hozzáadjuk a sót. Lassan elkezdjük dagasztani, majd szépen hozzáadjuk a tojást és az élesztős keverékünket is, és a legvégén az olívaolajat.

  5. Nagyméretű, olívaolajjal kikent tálba tesszük a kidagasztott, felgömbölyített tésztát, lefóliázzuk és másnapig hűtőben tároljuk – másnap dolgozunk vele.

  6. Olajozott deszkára fektetjük a tésztát, három részre szedjük, mert három pizzát tudunk majd belőle készíteni. Nagyméretű tepsit vékonyan kiolajozunk és belenyomkodjuk a tésztát. Megkenjük a sűrű paradicsomszósszal és gazdagon, egyenletesen meghintjük a tetszőleges feltétjeinkkel.

  7. Előmelegített 220 fokos sütőben sütjük, míg a sajt meghólyagosodik. Langyosan fogyasztjuk, esetleg másnap, hidegen.