Házi naan kenyér

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Házi naan kenyér
Nehézségi fokKözepes
Elkészítés60 perc

Előkészítés

  1. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, cukrot, szódabikarbónát és elkeverjük. Jöhet hozzá a joghurt, 3 evőkanál vaj és apránként a tej. Összekeverjük, majd gyúrjuk, lisztezett deszkán gömbölyítjük.

  2. Sima, közepesen lágy, edény falára nem tapadó tésztát kell, hogy kapjunk. Takarjuk le és hagyjuk 30 percig pihenni. Míg pihen a tészta, késsel összeaprítjuk a fokhagymát, a koriandert, mozsárban összetörjük a koriandermagot, a szezámmagokat, és mindet összekeverjük.

  3. A megpihent tésztát nyolc egyenlő részre vágjuk és kigombócozzuk. Lisztezett felületen kb. 1-2 mm vastagra és enyhén nyújtottas, ovális alakúra nyújtjuk, nyújtás közben megszórjuk az aprított fűszerkeverékünkkel, amelyet belenyújtunk a tésztába!

  4. A felületét megecseteljük vízzel és közepesen forró, nem teflon serpenyőbe tapasztjuk, így sütjük. Ha kezd hólyagosodni, serpenyővel együtt megfordítjuk és a gázláng (vagy esetleg parázs) felett odakapatjuk a hólyagokat. (Ha megfelelően „tapadós” vasserpenyőt használunk, nem esik le a kenyér.) Ha kész, tovább dagadt a tészta és szép a színe, levakarjuk a serpenyőről a kenyeret és azonnal megkenjük tisztított vajjal.

  5. A kenyereket egymásra pakolva tartjuk langyosan, közben át is gőzölődik és puhul. Igazi ízes tunkolós kenyér.