Házi paradicsomkonzerv & málnás paradicsomlé

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Házi paradicsomkonzerv & málnás paradicsomlé image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 3 óra

Hozzávalók

4 Üveg
  • Házi paradicsomkonzerv & málnás paradicsomlé

    • 1   kg San Marzano paradicsom és/vagy nagyobb koktél
    • 2   kg San Marzano paradicsom és/vagy nagyobb koktél héj nélkül
    • 1   csokor Friss bazsalikom
    •  
    • 5   - 6   darab Klasszikus tetős 7 dl-es befőttesüvegek
  • Málnás paradicsomlé:

    • 7   - 8   dl Maradék leszűrt paradicsomlé
    • 500   g Fagyasztott málna
    • 1,5   l Víz
    • 1   evőkanál Kristálycukor
    • 1   kávéskanál
  • Paradicsomos kenyér:

    • 400   - 500   g Szűrőben maradt sűrű paradicsomvelő
    • 3   - 4   gerezd Fokhagyma
    •   Extra szűz olívaolaj
    •  
    •   frissen őrölt bors
    • 4   szelet Kovászolt kenyér szeletelve

Előkészítés

    A paradicsom

    Bár a paradicsom most már egész évben elérhető, igazán jóízű csak nyáron van. De annyira egyszerű üvegbe zárni az ízét, ha készítünk belőle egy házi konzervet! Ezt később rengeteg módon fel tudjuk használni, mártásokba, levesekbe, szendvicshez vagy akár salátákba.

    Házi paradicsomkonzerv & málnás paradicsomlé
  1. A hámozott paradicsomok egy részét betesszük a befőttesüvegekbe, szorosan lenyomkodjuk őket, melléjük teszünk pár bazsalikomlevelet. A maradék paradicsomot, sóval, pár bazsalikomlevéllel együtt leturmixoljuk. Az így elkészült pürét leszűrjük és a hámozott paradicsomokra töltjük.

  2. Melegítsük elő a sütőnket 80 fokra és egy nagy lábosban, amiben elférnek az üvegek forraljunk vizet.

  3. Állítsuk a feltöltött, lezárt üvegeket a vízbe és 30 percig forraljuk.

  4. Óvatosan emeljük ki azokat a vízből és tegyük őket a sütőbe 2-3 órára. Ha letelt az idő, a kikapcsolt sütőben hagyjuk reggelig dunsztolódni a konzervünket. Ezzel a folyamattal biztosan csírátlanítjuk az üvegeket és a tartalmukat is, így hosszú ideig használhatjuk majd a spájzból a paradicsomkonzervünket.

  5. A szűrőben maradt paradicsomvelő, és az elhasználatlan paradicsomlé is kincs, mindenképp tegyük el, és használjuk őket a következő két recepthez.

  6. Málnás paradicsomlé:
  7. A fagyasztott málnát, a vízzel, sóval, cukorral tegyük vízgőz fölé, kb. 20 perc alatt hagyjuk, hogy levet engedjen. Ezt a levet finomszűrőn szűrjük le, a málnákat kicsit nyomkodjuk ki. Ízlés szerint keverjük el a málnalevet a paradicsomlével. Jéggel, extra zöldfűszerrel kiváló nyári frissítő.

  8. Paradicsomos kenyér:
  9. A kenyereket száraz serpenyőben pirítsuk le, majd a vágott fokhagymagerezdeket dörzsöljük bele. Kenjünk rá a paradicsomvelőből, sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg ízlés szerint olívaolajjal.