Házi rosejbli fűszersóval, sültfokhagymás mártogatóval

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Házi rosejbli fűszersóval, sültfokhagymás mártogatóval image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 50 perc

Hozzávalók

4 Adag
    • 1200   g Burgonya
    • 1,5   l Napraforgóolaj
    • 2   kávéskanál Cayenne bors
    • 1   evőkanál Fűszerpaprika
    • 1   evőkanál
    • 2   kávéskanál Fekete bors
    • 25   gerezd Fokhagyma
    • 1   evőkanál Kristálycukor
    •   Olívaolaj
    • 3   darab Paradicsom
    • 0,5   darab paprika
    • 250   g Tejföl
    • 100   g Ropogós hagymapehely

Előkészítés

    ROSEJBLI A hasábokra vágott burgonyát hideg vízben alaposan megmossuk, majd egy nagy, inkább szélesebb, mint magasabb fazékban kevés sóval, bő vízben puhára főzzük. Akkor jó, ha annyira puha, hogy szinte magától szétesik, tehát kicsit főzzük túl! Ha elkészült, szűrőkanállal szedjük ki a vízből és tegyük konyharuhával bélelt tálcára, majd hagyjuk alaposan kigőzölődni, kicsit kihűlni. Tegyük félre, a tálalás pillanatában sütjük majd ki bő olajban. A fűszersóhoz összekeverjük a Cayenne-borsot, fűszerpaprikát, sót és borsot, majd félretesszük a tálalásig.

    FOKHAGYMÁS MÁRTOGATÓ A fokhagymagerezdeket sózzuk, kevés cukorral megszórjuk, pár csepp olajjal összeforgatjuk. Alufóliából hajtogatott tasakba tesszük, majd 190 °C-os sütőben sütjük 40 percig, amíg megpuhul és kicsit meg is karamellizálódik. Közben a paradicsomot és a paprikát leturmixoljuk, majd egy serpenyőben meglehetősen sűrűre forraljuk. Ha elkészült, keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a puhára sült fokhagymát és villával durvára törjük. Hozzáadjuk a tejfölt és a ropogós hagymapelyhet is. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk, legyen kellően pikáns, ízes és darabos.

    TÁLALÁS Ha elkészült a mártogató, az olajat nagy méretű lábasban vagy fritőzben 180 °C-osra melegítjük, majd ropogósra sütjük benne a kihűlt főtt burgonyát. Forrón ízesítjük a fűszersóval és azonnal tálaljuk.