Házi sajtos tejfölös lángos újhagymával

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Házi sajtos tejfölös lángos újhagymával image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 1 óra

Hozzávalók

4 Darab
  • A lángoshoz:

    • 250   g Liszt átszitálva
    • 125   g Főtt és áttört burgonya
    • 85   g Kefir
    • 110   g Tej
    • 10   g Friss élesztő
    • 10   g
    • 3   g Cukor
    • 1   l Napraforgóolaj
  • A tejfölhöz:

    • 6   - 7   gerezd Fokhagyma
    • 2   doboz Tejföl
    • 300   g Old Hollander sajt
    • 1   csokor Snidling
    • 2   szál Újhagyma

Előkészítés

  1. A burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, majd sós vízben puhára főzzük. Ha puhára főtt még forrón áttörjük, kissé hagyjuk kihűlni. Az áttört burgonyában ne maradjanak nagyobb darabok, ha kell nyomjuk át szitán is. A liszthalom közepébe kis mélyedést készítünk, beleöntjük a tej egy részét, beletesszük az élesztőt és a cukrot, picit felfuttatjuk.

  2. Ha felfutott az élesztő, hozzáadjuk a maradék tejet, kefirt, sót. Kézzel vagy keverőgépben homogén tésztává dolgozzuk. A kész tésztát mély keverőtálba tesszük, tetejét vékonyan meglisztezzük, konyharuhával letakarjuk, langyos helyen duplájára kelesztjük.

  3. Amíg kelnek a gombócok készítsük el a kiegészítőket a tetejére. A sajtot reszeljük le és tegyük félre. A tejfölt keverjük ki az apróra vágott snidlinggel és a reszelt fokhagymával. Az újhagymát vágjuk vékony karikákra a zöld részével együtt.

  4. A megkelt tésztából tetszőleges súlyú és méretű gombócokat formázunk és deszkára kitéve 15-20 percet pihentetjük. Közben zsiradékot melegítünk, kézzel lapos lángos formát formázunk a pihent gombócokból és a forró, 170 fokos zsiradékban aranybarnára sütjük.

  5. Csepegtető rácson pihentetjük. A kész lángosokat kenjük meg bőségesen a tejföllel, szórjuk meg a reszelt sajttal és az újhagymakarikákkal.