Házi szalagos fánk

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Házi szalagos fánk image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 35 perc

Hozzávalók

15 Darab
  • Farsangi fánk:

    • 500   g Liszt
    • 2,5   dl Zselici tej
    • 50   g Kristálycukor
    • 1   darab Egész tojás
    • 3   darab Tojássárgája
    • 30   g Élesztő
    • 1   kávéskanál
    • 1   evőkanál Pálinka barack vagy szilva
    • 0,5   darab Citrom reszelt héja
    • 6   dkg Olvasztott vaj
    • 1   l Napraforgóolaj
  • Díszítéshez:

    •   Porcukor
    •   Szilvalekvár
    •   Barackpálinka

Előkészítés

  1. A szalagos fánk egy klasszikus, olajban sült élesztős tészta. Készítéskor ugyanazokat az alapelveket kell kövessük, mint bármelyik más élesztős tésztánál, a formázásnál és sütésnél azonban van trükk, amire jó, ha figyelünk.

  2. A lisztet egy keverőtálba szitáljuk és hozzáadjuk a sót, valamint hozzá reszelünk egy fél citrom héját is. Közben a cukrot hozzáadjuk a tejhez és meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

  3. A lisztbe egy mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős-cukros tejet és hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját. Géppel vagy kézzel elkezdjük dagasztani és mikor már kezd homogénállagú lenni, hozzáadjuk az olvadt vajat és a pálinkát is. Ezután teljesen homogén, kissé lágyabb, de nem nagyon tapadós kelttésztát dagasztunk belőle. A dagasztásra szánjunk sok időt, legyen selymesen sima a tészta, a kész tésztát hagyjuk letakarva duplájára kelni.

  4. A duplájára kelt tésztát borítsuk egy enyhén lisztezett deszkára és nyújtsuk 1 cm vastagra. Legyünk óvatosak, ne nyomjuk ki belőle az összes levegőt. Szúrjuk ki tetszőleges méretűre és hagyjuk, hogy letakarva újra megkeljen. Sütés előtt az ujjunkkal nyomjunk mélyedést a közepébe.

  5. A kiszúrt, duplájára kelesztett tésztákat mindig először a fölső felével lefele tegyük az olajba. Olyan edényt válasszunk, aminek van fedele, hogy az első oldal sütésekor azzal együtt süssük a fánkokat. A kelt tésztából távozó gőz így bennmarad és megemeli a tésztánkat, így lesz szalagos a széle. A fánkok másik felét is süssük aranybarnára, majd egy rácson hagyjuk őket kihűlni.

  6. Melegítsük fel az olajunkat és a leírtakat követve süssük készre a fánkokat. Tálaljuk lekvárral, porcukorral, vagy akár mindkettővel. A lekvárt a pikánsság kedvéért keverjük el a pálinkával.