Házi tarhonya bográcsban, mangalicakolbásszal

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Házi tarhonya bográcsban, mangalicakolbásszal image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 3 óra

Hozzávalók

4 Adag
    • 400   - 500   g Tarhonya
    • 120   g Mangalica páros kolbász
    • 120   - 150   g Sertészsír
    • 2   darab Vöröshagyma
    • 3   gerezd Fokhagyma
    • 1   kávéskanál Erőspaprika-pehely
    • 2   - 3   nagy darab Burgonya
    • 2   darab Paradicsom
    • 1   darab Hegyes erős paprika
    • 2   darab Lecsópaprika
    • 80   g Császárszalonna
    •   Fűszerpaprika
    •  

Előkészítés

    A bográcshoz tüzet rakunk nagy mennyiségű keményfából. Megvárjuk, míg parázs keletkezik, csak ezután kezdjük a főzést. Addig mindent elő tudunk készíteni: minden hozzávalót gondosan aprítsunk össze, a tarhonya gyorsan pirul, és mikor elkészül, csak hozzá kelljen dobálni a hozzávalókat!

    Ha megvagyunk, a bográcsba tesszük a zsírt és a parázs fölé rakjuk a bográcsot. (Kisebb fadarabokat teszünk a parázsra, hogy életben tartsuk, valamint minimális kis tüzecske engedélyezett.) Megvárjuk, míg a zsír felhevül és hozzáadjuk a tarhonyát. Intenzíven kavargatjuk, hogy egyenletesen piruljon aranybarnára, ez viszonylag gyorsan megtörténik! Ha szép a tarhonya, beledobjuk a kockákra vágott burgonyát, finomra vágott vöröshagymát és pár percig tovább pirítjuk, közben ízesítjük sóval, őrölt köménnyel, paprikapehellyel, fokhagymával. Ha felszáll a hagyma és a kömény illata, hozzáadjuk a karikákra vágott kolbászt, szalonnát, paradicsomot és paprikákat, majd tovább pirítjuk pár percig. A legvégén ízesítjük fűszerpaprikával és felöntjük a tarhonya mennyiségéhez képest két és félszeres mennyiségű vízzel.

    Megvárjuk, míg felforr, ilyenkor megkóstoljuk és sózzuk, ha szükséges! Letakarjuk, a bográcsláncot úgy állítjuk, hogy éppen csak csendesen forrdogálljon és kb. 20-30 perc alatt készre pároljuk, míg a tarhonya megpuhul. Azonnal fogyasztjuk kovászos uborkával vagy káposztával töltött almapaprikával!