Házi tarhonya bográcsban, mangalicakolbásszal

Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 0perc
Elkészítés 3óra
Házi tarhonya bográcsban, mangalicakolbásszal image

Hozzávalók

4 Adag
400 g Tarhonya
120 g Mangalica páros kolbász
120 g Sertészsír
2 darab Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
1 kávéskanál Erőspaprika-pehely
2 nagy darab Burgonya
2 darab Paradicsom
1 darab Hegyes erős paprika
2 darab Lecsópaprika
80 g Császárszalonna
Fűszerpaprika

Előkészítés

    A bográcshoz tüzet rakunk nagy mennyiségű keményfából. Megvárjuk, míg parázs keletkezik, csak ezután kezdjük a főzést. Addig mindent elő tudunk készíteni: minden hozzávalót gondosan aprítsunk össze, a tarhonya gyorsan pirul, és mikor elkészül, csak hozzá kelljen dobálni a hozzávalókat!

    Ha megvagyunk, a bográcsba tesszük a zsírt és a parázs fölé rakjuk a bográcsot. (Kisebb fadarabokat teszünk a parázsra, hogy életben tartsuk, valamint minimális kis tüzecske engedélyezett.) Megvárjuk, míg a zsír felhevül és hozzáadjuk a tarhonyát. Intenzíven kavargatjuk, hogy egyenletesen piruljon aranybarnára, ez viszonylag gyorsan megtörténik! Ha szép a tarhonya, beledobjuk a kockákra vágott burgonyát, finomra vágott vöröshagymát és pár percig tovább pirítjuk, közben ízesítjük sóval, őrölt köménnyel, paprikapehellyel, fokhagymával. Ha felszáll a hagyma és a kömény illata, hozzáadjuk a karikákra vágott kolbászt, szalonnát, paradicsomot és paprikákat, majd tovább pirítjuk pár percig. A legvégén ízesítjük fűszerpaprikával és felöntjük a tarhonya mennyiségéhez képest két és félszeres mennyiségű vízzel.

    Megvárjuk, míg felforr, ilyenkor megkóstoljuk és sózzuk, ha szükséges! Letakarjuk, a bográcsláncot úgy állítjuk, hogy éppen csak csendesen forrdogálljon és kb. 20-30 perc alatt készre pároljuk, míg a tarhonya megpuhul. Azonnal fogyasztjuk kovászos uborkával vagy káposztával töltött almapaprikával!