Héjában sült burgonya, sajtos mártogatóval és tejföllel

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Héjában sült burgonya, sajtos mártogatóval és tejföllel image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 50 perc

Hozzávalók

4 Adag
    • 8   darab Közepes burgonya
    • 100   g Appenzeller sajt
    • 100   g Cheddar sajt
    • 100   g Holland gouda sajt
    • 100   g Vörös leicester sajt
    • 4   dl Száraz fehérbor
    • 1   gerezd Fokhagyma
    • 8   szelet Barna, magvas bagett vagy kenyér
    • 1   evőkanál Kukorica keményítő
    • 1   csipet Szerecsendió

Előkészítés

    A burgonyákat alaposan megsikáljuk körömkefével és leöblítjük. 180 fokos sütőbe tesszük egy grillrácsra, hogy minden irányból süljön. Kb. 30-40 percig sütjük, míg egy kést ellenállás nélkül tudunk beleszúrni. Közben elkészítjük a sajtmártást. Egy közepes lábas belsejét alaposan bedörzsöljük fokhagymával, és beleöntjük a fehérbort. Egy-két percig forraljuk, közben a különböző sajtokat lereszeljük, majd egy evőkanál keményítővel átforgatjuk, hogy a sajtra rátapadjon, ami picit sűríti is a mártást, illetve segít megkötni a sajtból kiolvadó zsírt. Ha ezzel megvagyunk, a forrdogáló borhoz adjuk a sajtot, kevés szerecsendióval és frissen őrölt borssal ízesítjük.

    Óvatosan melegítsük a tűzön a készülő mártást, a cél, hogy lassan forraljuk, inkább olvasszuk a sajtot, közben kevergessük habverővel egészen addig, míg sima és sűrű nem lesz. Ha egyet forr, el is készült. Ha elkészült a burgonya és a mártogatós, tálalhatunk is. A mártást és a tejfölt is kis tálkákba tesszük, a langyosra hűlt burgonyát a kezünkkel tördeljük, és felváltva tunkoljuk a mártásba, illetve a tejfölbe a pirítóssal.