Horvát ropogós kenyérlepény szardíniával, sültpaprikakrémmel és tepertővel

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Horvát ropogós kenyérlepény szardíniával, sültpaprikakrémmel és tepertővel image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 10 perc
Elkészítés 1 óra

Hozzávalók

4 Adag
    • 4   darab paprika
    • 1   kávéskanál Chilipehely
    • 2   gerezd Fokhagyma
    • 3   - 4   evőkanál Ajvár
    • 2   evőkanál Ecet
    • 4   - 5   evőkanál Olívaolaj
    • 100   g Töpörtyű
    • 100   g Szardínia
    • 220   g Kenyérlepény
    • 1   fej Lilahagyma
    • 1   csokor Petrezselyem
    • 1   darab citrom
    •   ízlés szerint frissen őrölt bors
    •   ízlés szerint

Előkészítés

    Paprikakrém:
  1. A kápia paprikát előmelegített, tűzforró, kb. 230-250 fokos sütőben sütjük egészen addig, míg szinte megfeketedik (nagyjából 15-20 perc). Ha elkészült, hagyjuk egy picit hűlni, amíg puszta kézzel meg tudjuk fogni, és egy kiskéssel le tudjuk kapargatni az elfeketedett héjat és el tudjuk távolítani a magját. A sültpaprika húsát tegyük egy magas edénykébe, adjunk hozzá chilit, fokhagymát, néhány evőkanál ajvárt, frissen őrölt borsot, sót, egy-két evőkanál ecetet és olívaolajat. Kézi turmixszal turmixoljuk egészen simára. Ha elkészült, tálalásig félretehetjük. Legyen pikáns, csípős, fűszeres és jóízű!

  2. A tepertőt késsel aprítsuk kisebb darabokra és a szardíniából is távolítsuk el a gerincet. A lilahagymát is vágjuk hosszúkás csíkokra. A kenyérlepény mindkét oldalát forró serpenyőben, kevés olíván megpirítjuk. Ha elkészült, még melegen fejezzük be az ételt: kanalazzunk a meleg lepénykére a paprikakrémből, tegyünk rá kisebb-nagyobb darab szardíniadarabkákat, szórjuk meg az aprított tepertővel és lilahagymával, nagyobb leveleire szedett petrezselyemmel. Legvégül csepegtessünk rá kevés citromlevet és olívaolajat.
    Tökéletes vendégváró vagy könnyű, gyors vacsora!