Horvát ropogós kenyérlepény szardíniával, sültpaprikakrémmel és tepertővel
Hozzávalók
-
- 4 darab paprika
- 1 kávéskanál Chilipehely
- 2 gerezd Fokhagyma
- 3 - 4 evőkanál Ajvár
- 2 evőkanál Ecet
- 4 - 5 evőkanál Olívaolaj
- 100 g Töpörtyű
- 100 g Szardínia
- 220 g Kenyérlepény
- 1 fej Lilahagyma
- 1 csokor Petrezselyem
- 1 darab citrom
- ízlés szerint frissen őrölt bors
- ízlés szerint Só
Előkészítés
A kápia paprikát előmelegített, tűzforró, kb. 230-250 fokos sütőben sütjük egészen addig, míg szinte megfeketedik (nagyjából 15-20 perc). Ha elkészült, hagyjuk egy picit hűlni, amíg puszta kézzel meg tudjuk fogni, és egy kiskéssel le tudjuk kapargatni az elfeketedett héjat és el tudjuk távolítani a magját. A sültpaprika húsát tegyük egy magas edénykébe, adjunk hozzá chilit, fokhagymát, néhány evőkanál ajvárt, frissen őrölt borsot, sót, egy-két evőkanál ecetet és olívaolajat. Kézi turmixszal turmixoljuk egészen simára. Ha elkészült, tálalásig félretehetjük. Legyen pikáns, csípős, fűszeres és jóízű!
A tepertőt késsel aprítsuk kisebb darabokra és a szardíniából is távolítsuk el a gerincet. A lilahagymát is vágjuk hosszúkás csíkokra. A kenyérlepény mindkét oldalát forró serpenyőben, kevés olíván megpirítjuk. Ha elkészült, még melegen fejezzük be az ételt: kanalazzunk a meleg lepénykére a paprikakrémből, tegyünk rá kisebb-nagyobb darab szardíniadarabkákat, szórjuk meg az aprított tepertővel és lilahagymával, nagyobb leveleire szedett petrezselyemmel. Legvégül csepegtessünk rá kevés citromlevet és olívaolajat.
Tökéletes vendégváró vagy könnyű, gyors vacsora!