Hurkatöltés házilag: májas és véres hurka

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Hurkatöltés házilag: májas és véres hurka
Nehézségi fokKözepes
Előkészítés60 perc

Előkészítés

  1. A közös hurkaalaphoz nagy fazék vizet forralunk és beletesszük a tokát, császárt, tüdőt, szívet.

  2. Éppen csak gőzölögve-gyöngyözve abáljuk, míg a toka és a császár bőre is rezegősen puha nem lesz. A szívet valamivel hamarabb kivehetjük előtte.

  3. A kész alapot ezután még melegen ledaráljuk és ketté választjuk egyik részből a májasat, másikból a véreset fogjuk készíteni. Főzés során nagyon kevés sót adunk hozzá, hogy legyen egy kevés íze.

  4. Véres hurka:

  5. Míg abálódik a hurkaalap, a póréhagymát felaprítjuk és zsíron puhára dinszteljük. Ráreszelünk egy zöld almát, felöntjük a fehérborral és szárazra pároljuk. A zsemléket kockákra vágjuk és 180 fokos sütőben, szárazon mély barnaszínűre sütjük. A sertésvért, amennyiben megkocsonyásodott, simára turmixoljuk.

  6. Ha kész a darált hurkaalap, hozzáadjuk a párolt póréhagymás almát, a zsemlekockákat és a vért. A vért több lépésben adagoljuk, nehogy túl hígítsuk a hurkát. Ízesítjük az ötfűszerrel és megsózzuk.

  7. Hurkatöltőbe tesszük a kész masszát és sertésbélbe töltjük. Ha betöltöttük, a hurkákat tetszőlegesen pározzuk (eltekerjük a sertésbelet), de a belet nem vágjuk el, egészben hagyjuk, a végeiket minden esetben megkötjük.

  8. Májas hurka:

  9. Míg abálódik a hurkaalap, a hagymát és fokhagymát sertészsíron aranyszínűre dinszteljük. A rizottórizst másfélszeres mennyiségű abálólében félpuhára főzzük, enyhén sózzuk.

  10. A májat nagyobb darabokra vágjuk és az abálóléhez tesszük, de maximum 15-20 percig abáljuk, hogy ne keményedjen túl. Ha kész a darált hurkaalap, hozzáadjuk a rizst, a darált májat és a dinsztelt hagymát. Ízesítjük majoránnával, borssal és sóval. Hurkatöltőbe tesszük a kész masszát és sertésbélbe töltjük. Ha betöltöttük, a hurkákat tetszőlegesen pározzuk (eltekerjük a sertésbelet), de a belet nem vágjuk el, egészben hagyjuk, a végeiket minden esetben megkötjük.

  11. Abálás és sütés:

  12. A leszűrt abalevet frissítjük egy kis friss vízzel, teszünk bele néhány fej fokhagymát és vöröshagymát.

  13. Felforraljuk és lehúzzuk a tűzről. Beletesszük a hurkákat, lefedjük és a tűzre visszatesszük. Nagyon ügyelünk, hogy a víz hőmérsékletét semmi esetre sem engedjük 85-90 fok fölé, ellenkező esetben a hurka túlfőhet és ki is durranhat! Ezen a hőmérsékleten tartjuk 20 percig. Ha elkészültünk, a hurkákat kivesszük és hagyjuk teljesen kihűlni, megdermedni.

  14. Ha teljesen megdermedt, lehet pározni, vagy egyesével adagolni a hurkát. A hurkát 190-200 fokon célszerű sütni, grillfokozaton, oldalanként 5-10 percig, míg a bél pirult nem lesz, viszont a belseje éppen csak átforrósodik. Nem szabad szárazra sütni!