Előkészítés
- A sonka elkészítése:
- A sonkát, ha nagyon sós, akkor hideg vízbe áztatjuk kevés ideig (sósságtól és mérettől függően 30 perc-1,5 óra is lehet). Ha nem akarunk várni, akkor egy lábasba feltesszük hideg vízbe, felforraljuk. Majd leöntjük és újra hideg vízbe feltesszük, annyi vízbe, ami éppen ellepi. Ha áztattuk, akkor leöntjük róla a vizet, majd feltesszük egy lábasba hideg vízzel főzni, annyi vízben, hogy éppen ellepje. Ha lehet kerüljük el a sonka áztatását. A sonkát belerakjuk egy lábasba, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje.
- Beletesszük, a többi hozzávalót, majd legmagasabb fokon alá kapcsolunk, hagyjuk felforrni. Ha felforrt, lefedjük zsírpapírral vagy egy fedővel. Gyöngyözve főzzük tovább, általában az a tapasztalat, hogy kg-onként 50-60 perc után érdemes egy hústűvel megszúrni. Ha vajpuha, akkor kész. Lekapcsoljuk, és lefedve vagy zsírpapírral letakarva hagyjuk kihűlni. Akkor lesz még jobb a sonka, ha egy éjszakát áll a saját levében, és csak másnap vágjuk meg. Blini elkészítése:
- A tejet felmelegítjük 30-35 fokosra, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, majd hagyjuk 10 percig. A két lisztet összevegyítjük. Egy keverőtálba tesszük az élesztős tejet, hozzáadjuk a tojást, a sót, illetve a cukrot is. Majd az olvasztott vajat vagy tisztított vajat, szakaszosan a lisztet és folyamatosan kevergetve csomómentesre keverjük ki. Ha kész 40-50 percet szobahőmérsékleten letakarva kelesztjük.
- Kis méretű palacsintasütőt előmelegítünk, kevés olajat teszünk bele, majd elkezdjük sütni a palacsintát. Ahogy beletettük a tésztát, elegyengettük, lejjebb vesszük alatta a hőmérsékletet. Amikor a szélén a levegőbuborékok szilárdulnak, akkor kezdjünk el egy lapát kanál segítségével óvatosan alányúlni. Megfordítjuk és a másik oldalát is aranybarnára sütjük. Egy sütőrácsra szedjük ki a kész bliniket és ott pihentetjük. Majonézes torma elkészítése:
- A tojássárgáját egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a mustárt és a citromlevet, elkeverjük. Óvatosan csurgatva elkezdjük hozzáadni az olajat. Addig adagoljuk, ameddig emulzió-majonéz állagot nem kapunk. Ezután sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a tejfölt, kikeverjük. Beletesszük az ecetes tormát egy pár csepp mézet és tálalásig hűtőbe tesszük. Köményes uborka cikk:
- Az uborkát megmossuk (ha fürtös akkor egészben hagyjuk, ha kígyóuborka akkor 2-3 db-ba vágjuk). Vágódeszkára szórunk 1 kanál durva sót, majd beledörzsöljük körbe az uborkát. (Ez azért is jó mert, puhítjuk a zöld héját, illetve a savanyítólevet, marinálólevet is jobban, gyorsabban beszívja magába.) Ezután félretesszük. A vízbe belerakjuk a cukrot, az ecetet, illetve a fűszereket is.
- Felforraljuk, lehúzzuk a tűzről, majd 10-15 percig állni hagyjuk, hogy hűljön. Az uborkát beletesszük egy üvegbe, ami zárható tetejű, ha van rá lehetőség mellé tesszük a tisztított retket, illetve újhagymát is. Felöntjük a savanyítólével annyira, hogy ellepje. Hagyjuk kihűlni majd minimum 1 éjszakára a hűtőbe tesszük. Tálalásnál kivesszük a léből, majd cikkekre vágjuk.