Hűvös habart bab füstölt csülökkel

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Hűvös habart bab füstölt csülökkel
Nehézségi fokKözepes
Elkészítés60 perc

Előkészítés

  1. A füstölt csülköt feltesszük bőséges mennyiségű hideg vízben főni a sárgarépával és a petrezselyemgyökérrel, valamint a hagymával és fokhagymával, egy darab babérlevéllel.

  2. Egy-két óra főzés után nyugodtan tegyük hozzá a csülökhöz az egy éjszakára már beáztatott, leöblített babot és főzzük vajpuhára a csülökkel együtt. Főzés közben ügyeljünk rá, hogy kétszeres mennyisége legyen a lének a babhoz képest és ezt tartsuk is így főzés közben, tehát folyamatosan pótoljuk az elpárolgott mennyiséget tiszta vízzel.

  3. Ha a bab és a csülök is megpuhult, csak ekkor sózzuk készre a levet, majd szűrjük le, tegyük külön-külön félre a csülköt, babot és a zöldségeket is. Koncentráljunk csak a lére: Tejfölös habarással sűrítsük. Ügyeljünk azonban, hogy ne sűrítsük túl, ne legyen vastag a teste, maradjon kellően vékony, könnyű. Kevés lisztet használjunk, vagy akár liszt helyett egy kis keményítős vízzel is sűríthetjük, a tejfölt pedig utána tegyük hozzá. Forraljuk fel, majd húzzuk le a tűzről. Ekkor ízesítsük kevés cukorral és ecettel, hogy kellemesen pikáns salátaszerűen ecetes, frissítő íze legyen.

  4. Ha elkészültünk, már ne forraljuk, tegyük bele a lébe a babot, az összevágott zöldséget és a csipkedett csülökhúst, majd várjuk meg, míg langyosra, kissé hűvösre hűl. Azonnal fogyasszuk hűvösen, frissen vágott tárkonnyal. Másnap, ha fogyasztani szeretnénk, éppen csak melegítsük fel langyosra-hűvösre!