A füstölt csülköt feltesszük bőséges mennyiségű hideg vízben főni a sárgarépával és a petrezselyemgyökérrel, valamint a hagymával és fokhagymával, egy darab babérlevéllel.
Hűvös habart bab füstölt csülökkel
Hozzávalók
-
- 1 darab Füstölt hátsó csülök
- 1 kg Tarkabab
- 2 szál Sárgarépa
- 2 szál Petrezselyemgyökér
- 1 fej Vöröshagyma
- 4 - 5 gerezd Fokhagyma
- 2 darab babérlevél
- ízlés szerint Tejföl
- ízlés szerint Liszt vagy keményítő
- ízlés szerint Ecet
- pár csepp Citromlé
- 1 - 2 csipet Cukor
- 2 - 3 csipet Friss tárkony
- Só
Előkészítés
Egy-két óra főzés után nyugodtan tegyük hozzá a csülökhöz az egy éjszakára már beáztatott, leöblített babot és főzzük vajpuhára a csülökkel együtt. Főzés közben ügyeljünk rá, hogy kétszeres mennyisége legyen a lének a babhoz képest és ezt tartsuk is így főzés közben, tehát folyamatosan pótoljuk az elpárolgott mennyiséget tiszta vízzel.
Ha a bab és a csülök is megpuhult, csak ekkor sózzuk készre a levet, majd szűrjük le, tegyük külön-külön félre a csülköt, babot és a zöldségeket is.
Koncentráljunk csak a lére: Tejfölös habarással sűrítsük. Ügyeljünk azonban, hogy ne sűrítsük túl, ne legyen vastag a teste, maradjon kellően vékony, könnyű. Kevés lisztet használjunk, vagy akár liszt helyett egy kis keményítős vízzel is sűríthetjük, a tejfölt pedig utána tegyük hozzá. Forraljuk fel, majd húzzuk le a tűzről. Ekkor ízesítsük kevés cukorral és ecettel, hogy kellemesen pikáns salátaszerűen ecetes, frissítő íze legyen.
Ha elkészültünk, már ne forraljuk, tegyük bele a lébe a babot, az összevágott zöldséget és a csipkedett csülökhúst, majd várjuk meg, míg langyosra, kissé hűvösre hűl. Azonnal fogyasszuk hűvösen, frissen vágott tárkonnyal.
Másnap, ha fogyasztani szeretnénk, éppen csak melegítsük fel langyosra-hűvösre!