A palacsintatésztához elektromos keverővel simára keverjük a joghurtot, az egész tojást, a cukrot, mézet, lisztet, sót, reszelt citromhéjat, valamint a szódabikarbónát (amelyet egy teáskanál vagy facsarásnyi citromlébe teszünk, ettől feloldódik és felpezseg). Egy nagy serpenyőben kb. 2 evőkanál olajat forrósítunk fel, majd elkezdjük kisütni a palacsintákat: egy-egy púpos evőkanál masszát teszünk bele, ez magától szép, szabályos, kb. 8 cm átmérőjű körformára terül. Lefedjük, és addig sütjük az egyik oldalán, ameddig kissé megpirul, a teteje pedig elveszíti nyersességét, és kissé megdermed, kb. 3 percig.
Joghurtos palacsinta mézes-gyömbéres körtekompóttal
Hozzávalók
22
Darab
-
Palacsinta:
- 4,5 dl Natúr joghurt
- 1 darab Tojás
- 1 evőkanál Kristálycukor
- 1 evőkanál Méz
- 12 dkg Liszt
- 1 csipet Só
- 0,5 darab Citrom reszelt héja
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 0,5 dl Napraforgóolaj
-
Körtekompót
- 1,5 dl Víz
- 6 dkg Méz
- 0,5 darab Citrom leve
- 2 cm Gyömbér, friss
- 3 darab Körte
-
Tálaláshoz:
- 2 evőkanál Méz
- 0,5 rúd Vanília
- 4 dl joghurt
Előkészítés
Megfordítjuk, és a másik oldalán is kb. 3 percig sütjük. Konyhai papírtörlőre helyezzük, leitatjuk. Kisütjük az összes palacsintát, minden második sütés után konyhai papírtörlővel kitöröljük a serpenyőt, és friss, 2 evőkanálnyi olajat teszünk bele. A körtekompóthoz összeforraljuk a vizet a mézzel, a citromlével és a gyömbérrel. Néhány percig főzzük, majd hozzáadjuk a felkockázott körtét. Addig főzzük, amíg a körte megpuhul, de még feszes. A palacsintát a kompóttal és a mézzel, valamint vaníliával kikevert joghurttal tálaljuk.