Kacsamellfilé, szalonnás sült kelbimbóval és édesburgonyával

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Kacsamellfilé, szalonnás sült kelbimbóval és édesburgonyával image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 10 perc
Elkészítés 50 perc

Hozzávalók

4 Adag
    • 400   g Kacsamell filé
    • 300   - 400   g Édesburgonya
    • 300   g Kelbimbó
    • 80   g Szalonna
    • 1   - 2   csipet Kristálycukor
    • 3   - 4   evőkanál Vaj
    • 5   - 6   szál Kakukkfű
    • 1   szál Rozmaring
    • 2   gerezd Fokhagyma héjasan
    • 0,5   darab Narancs leve és héja
    •   ízlés szerint frissen őrölt bors
    • 0,5   kg

Előkészítés

  1. Kb. fél-egy cm vastagságban sót teszünk egy kisebb edény aljába, majd rátesszük az alaposan megmosott héjas édesburgonyát. 180 Celsius-fokos előmelegített sütőbe tesszük kb. 50-60 percre, míg vajpuhára sül. Közben sütőpapírból kis tasakot készítünk, aminek széleit tűzőgéppel összetűzzük, majd ebbe töltjük a félbevágott kelbimbót, aprított szalonnát, csipet cukrot és sót. A tasak száját visszahajtjuk, megtűzzük és az édesburgonya mellé tesszük a sütőbe, kb. 30-40 percre. Célszerű úgy időzíteni, hogy egyszerre legyenek kész!
    Míg sülnek a zöldségek, beirdaljuk a kacsamell bőrét, a hártyákat eltávolítjuk.

  2. Ha letelt a zöldségek sütési ideje, az édesburgonyát pucoljuk meg és villával kissé törjük össze, mint egy törtburgonyát, tegyük langyos helyre pihenni tálalásig. A kelbimbót hagyjuk a tasakban.
    Ha ezzel megvagyunk, egy serpenyőben a bőrös felével lefelé elkezdjük kisütni a zsírját. Ha a bőr szép aranybarna, a zsírt leöntjük, a mellet megfordítjuk. Adunk hozzá egy kanálnyi friss vajat, két gerezd zúzott héjas fokhagymát, egy szál rozmaringot, néhány szál friss kakukkfüvet. A tüzet alacsony fokozatra állítjuk, és vajjal locsolgatva sütjük 7-8 percig, míg szép rózsaszínre sül. (Ha vastagabb a mell, nyugodtan be is dobhatjuk a sütőbe 4-5 percre akár!)
    Ha megsült a kacsamell, vegyük ki a serpenyőből, alufóliával és egy konyharuhával letakarva pihentessük pár percet, míg befejezzük a köreteket:a kelbimbót kibontjuk a tasakból és egy tányérra rendezgetjük, az édesburgonyából pedig kanalazunk mellé.

  3. Szeleteljük fel a kacsamellet és ezt is rendezgessük el a tányéron. Sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá pár csepp narancslevet és héjat, esetleg kevés friss vajat, majd meglocsoljuk vele a húst és a zöldségeket is!