Kapros-Túrós Pogácsa

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Kapros-Túrós Pogácsa  image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 10 perc
Elkészítés 1 óra

Hozzávalók

20 Darab
    • 30   dkg Liszt
    • 30   dkg Vaj
    • 20   dkg Túró
    • 10   dkg Juhtúró
    • 2   darab Tojás
    • 2   kávéskanál
    • 5   - 6   nagy csipet Kapor

Előkészítés

  1. Az összes hozzávalót összegyúrjuk és alaposan kidolgozzuk a tésztát konyhai dagasztógépben vagy kézzel. A kész tésztát kb. 5-6 mm vastagra nyújtjuk és háromba hajtjuk, majd fóliával letakarva fél órát pihentetjük hűtőben. Fél óra elteltével ismét kinyújtjuk, megint harmadoljuk és meghajtjuk. Újabb fél óra pihenő letakarva a hűtőben, majd a fél óra pihenő után következik az utolsó nyújtás és hajtogatás. Letakarjuk és hűtőbe tesszük egy éjszakára. (A hajtogatások között nyugodtan hintsünk kevés lisztet a tésztára!)

  2. Másnap a tésztát kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk, megkenjük felvert, egész tojással, és éles késsel keresztirányosan bevagdossuk a tetejét. Kerek, tetszőleges méretű szaggatóval kiszúrjuk a pogácsákat, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket. 180 Celsius-fokos előmelegített sütőben sütjük szép aranysárgára, kb. 20 perc alatt. Kapor helyett, használhatunk tetszőleges friss zöldfűszert vagy azok keverékét is (pl.: rozmaring, kakukkfű, petrezselyem, szezonban medvehagyma).