Karamellizált kalács, forró eperrel, krémsajttal

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Karamellizált kalács, forró eperrel, krémsajttal image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 5 perc
Elkészítés 30 perc

Hozzávalók

4 Adag
    • 3   - 5   darab Tojássárgája
    • 20   dkg Kristálycukor
    • 2   dl Tej
    • 2   dl Tejszín
    • 2   szelet Sóskalács
    • 0,3   dl Konyak
    • 120   g Krémsajt
    • 2   - 3   evőkanál Vaj
    •   ízlés szerint
    •   ízlés szerint Fekete bors

Előkészítés

  1. Habosra keverjük a tojássárgáját a cukorral és egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a tejszínt és tejet, elkeverjük. Ezzel el is készült az úgynevezett Royal krém. A kalácsokat kb. 3 cm vastag szeletekre vágjuk, és beáztatjuk a Royalba. Hagyjuk ázni kb. 5-6 percet, majd vegyük ki és egy rácson hagyjuk kicsepegni belőle a felesleget.

  2. Közben karamellizálunk egy kis cukrot, rádobjuk a cikkekre vágott epret, és meglocsoljuk egy kis brandy-vel vagy konyakkal. Pár percig forraljuk, míg a cukor elolvad, az eper kissé összeesik és levet enged. Ha kész, félretesszük. Egy nagyobb serpenyőben vajat olvasztunk, majd a kalácsok mindkét oldalát szép aranybarnára sütjük a vajban. Ha elkészült, visszatesszük a rácsra, megszórjuk cukorral és egyszerű kézi lángszóróval rá karamellizáljuk a cukrot. Ha nincs kézi lángszórónk, akkor a serpenyőben piruló kalácsra szórunk cukrot és így pirítjuk tovább, mindkét oldalát.

  3. Addig tálaljuk, amíg meleg és ropog a karamell a kalácsok tetején. Ráforralunk az eperre, és gazdagon rámerünk a kalácsok tetejére. Egy nagy kanál krémsajtot is teszünk rá. Kiváló, rendhagyó édes-sós reggeli. Ínyencek egy kis borsot is tekerhetnek rá.