Karfiolleves, pirított mogyorós karfiol, sült lazacgombóc

Mizsei Jani receptvideója
Mizsei Jani receptvideója
Karfiolleves, pirított mogyorós karfiol, sült lazacgombóc
Nehézségi fokKözepes
Előkészítés10 perc
Elkészítés60 perc

Előkészítés

  1. Az egész karfiolt rózsáira szedjük, majd szeleteljük. A leesőiből egy alaplevet készítünk, 2 db karalábéval.

  2. Egy edényben a vajat felmelegítjük, belerakjuk a karfiolt, azonnal sózzuk, megvárjuk, amíg levet ereszt, elfőzzük, majd szakaszosan öntjük fel az alaplével, ameddig meg nem puhul. Beállítjuk az állagát, hozzáadjuk a tejszínt, a citrom levét, utánízesítjük és turmixoljuk.

  3. A fél karfiolt rózsáira szedjük, szeletekre vágjuk, a lehulló, leeső részeit pedig darált dió szem nagyságúra összevágjuk. A karfiolszeleteket egy sütőpapíros tepsire szétszórjuk, sózzuk, kevés cukorral megszórjuk, majd rátesszük a koriander szárát és a vékony szeletekre vágott vajat, majd 220 fokos sütőbe tesszük és aranybarnára sütjük.

  4. Kiszedjük csak a karfiolt egy keverőtálba, hozzácsurgatunk egy keveset a barna vajból, és ráreszeljük a citrom héját.

  5. A mogyorót 170 fokos sütőben 8-10 percig szárazon sütjük, ha kész és kihűlt, akkor hozzáreszeljük az összevágott karfiolhoz, sózzuk, és pár csepp rizsecetet teszünk hozzá. Összekeverjük, majd tálalás előtt a finomra vágott korianderrel is átkeverjük.

  6. A lazacfilét lebőrözzük, felvágjuk 1x1 centis kockákra, sózzuk, majd lemérjük a súlyát és ugyanannyi tejszínt mérünk ki, mint amennyi a hal súlya. Egy-egy edénybe külön, mind a kettőt fagyasztóba tesszük, hogy kb. 0 fok legyen a hőmérsékletük. Egy turmixgépbe tesszük, borsozzuk, majd homogénre turmixoljuk. Hűtőbe tesszük, majd tálalás előtt két kanál segítségével kigombócozzuk, és 180-190 fokon aranybarnára sütjük. Csepegtetős rácsra szedjük.