Kávés csokoládéhab grillázzsal

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Kávés csokoládéhab grillázzsal image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 10 perc
Elkészítés 45 perc

Hozzávalók

4 Adag
    • 1   dl Tej
    • 1   dl Tejszín
    • 5   - 6   evőkanál Szemes kávé
    • 80   g Vegyes mogyorófélék
    • 120   g Kristálycukor
    • 230   g Keserű csokoládé
    • 2   darab Tojássárgája
    • 1   nagy csipet
    • 3   dl Tejszín
    •   egy kevés Napraforgóolaj

Előkészítés

  1. A tej és tejszín keverékét felmelegítjük, ügyeljünk, hogy ne forrjon fel, elég, ha egy picit felgőzöl. Közben 150 Celsius-fokos sütőben felhevítjük az egész kávészemeket, ügyeljünk, hogy ne pirítsuk túl, csak forrósítsuk át a szemeket! A felmelegített tej-tejszín keverékbe tegyük bele a kávét, majd fóliázzuk le az edényt, hogy a kávé aromája átjárja a tej-tejszín keveréket. Tegyük így félre 15-20 percet, közben elkészítjük a grillázst. A magvakat (dió, mogyoró, mandula, kesudió) apróra vágjuk. Serpenyőben ugyanannyi cukrot karamellizálunk, mint amennyi magot aprítottunk. Ha szép gesztenyeszínű a karamell, hozzáadjuk a magokat és egy vékonyan kiolajozott tepsire öntjük, lehetőség szerint olyan vékonyra kiterítjük a grillázst, amennyire csak lehetséges.

  2. Tegyük félre, hadd hűljön és dermedjen meg. Egy üveg keverőtálba tesszük a csokoládét és vízgőz felett felolvasztjuk. Ha elkészült, félretehetjük és egy másik üvegtálban a tojássárgáját kevés cukorral habosra keverjük, hozzászűrjük a kávés keveréket, adunk hozzá egy csipet sót, és vízgőz felett besűrítjük. A csokoládét vékony sugárban csorgatjuk a kávés alapkrémhez, közben egy fakanállal vagy cukrászspatulával folyamatosan kevergetjük, hogy szép fényes, homogén csokimasszát kapjunk! Amíg lehűl picit a csokikrém, frissen felverünk egy kis tejszínhabot, amit laza mozdulatokkal belekeverünk, hogy még lazább, könnyebb legyen.

  3. A még folyékony kávés csokihabot szép üvegpoharakba vagy csatos üvegekbe töltjük, és hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Amíg hűl, konyhai aprítógépben a grillázst ledaráljuk, szinte port készítünk belőle. A tálalás pillanatában a megdermedt csokihabok tetejére szitálunk belőle szép egyenletesen egy konyhai szűrő segítségével. Végül egy tábla csoki hátoldaláról késsel lekaparunk egy kis csokiforgácsot, ezzel is díszítjük.