Kefires „poharas” sütemény áfonyával, cseresznyével és csokoládéval

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Kefires „poharas” sütemény áfonyával, cseresznyével és csokoládéval image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 10 perc
Elkészítés 45 perc

Hozzávalók

1 Adag
    • 175   g Kefir
    • 175   g Kristálycukor
    • 2   doboz Liszt
    • 9   ml Napraforgóolaj
    • 1   csomag sütőpor
    • 1   darab Tojás
    • 1   nagy csipet
    • 1   - 2   nagy marék Áfonya
    • 1   - 2   nagy marék Cseresznye
    • 1   nagy marék Keserű csokoládé
    • 1   nagy marék Dió
    • 2   - 3   evőkanál Liszt
    •   Porcukor

Előkészítés

  1. Ennek a süteménynek a lényege, hogy nem igazán van anyaghányada, csupán arányai! A tészta elkészítésekor a kefires pohárral fogjuk kimérni az alapanyagokat. Így lehet egyszeres, kétszeres, tízszeres mennyiséget is készíteni:
    Az egész tojást habosra keverjük a kristálycukorral, csipet sóval, majd hozzáadjuk a kefirt, az olajat és a liszttel összekevert sütőport is. Célszerű kézi elektromos habverővel dolgozni, hogy maximális levegőmennyiséget vigyünk bele a tésztába!

  2. Gyűrött sütőpapírral bélelt, tetszőleges kerek vagy szögletes porcelánedénybe töltjük a tésztát. Kevés liszttel összeforgatjuk a gyümölcsöket, a felesleget lerázzuk róla, és a tészta tetejére szórjuk. A liszt nélkülözhetetlen a gyümölcsöknél, csak így „fogja meg” a tészta. Így nem ázik el, és nem süllyed a süti aljára sülés közben! Végül a tetejét meghintjük durvára aprított csokoládéval és dióval.

  3. 180 Celsius-fokos sütőben sütjük, míg szép aranysárgára sül, és kb. duplájára dagad a süti. Kb. 25-30 perc. Langyosan a legfinomabb, az edényből ne borítsuk ki, tároljuk abban az edényben, amibe megsütöttük, így tovább marad puha, szaftos! Fogyasztás előtt porcukrozhatjuk a tetejét, ha szeretnénk.