Kézműves buci készítése házilag

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Kézműves buci készítése házilag image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 30 perc

Hozzávalók

10 Zsemle
  • Vizes-olívás, hagymás-borsos

    • 600   g Liszt
    • 4   darab Tojás
    • 50   g Extra szűz olívaolaj
    • 2,5   dl Langyos víz
    • 21   g Szárított élesztő
    • 3   evőkanál Kristálycukor
    • 2   kávéskanál
    • 2   evőkanál Ropogós sült hagyma
    • 1   evőkanál Egész feketebors
  • Tejes-vajas, szezámmagos

    • 600   g Liszt
    • 4   darab Tojás
    • 60   g Vaj
    • 2,5   dl Zselici langyos tej
    • 21   g Szárított élesztő
    • 6   evőkanál Kristálycukor
    • 2   kávéskanál
    • 2   evőkanál Szezámmag fekete és fehér

Előkészítés

  1. A hamburgerbucik kelt tészták, amelyeket valamilyen zsiradékkal dúsítunk, így szaftosak lesznek. Az egyik receptben vajat, míg a másikban olívaolajat használunk, az elkészítés módja azonban teljesen ugyanaz.

  2. A cukrot, a folyadékot és a száraz élesztőt összekeverjük. Ha elolvadt a folyadékban minden, hozzáadjuk a 3 db elkevert tojást is. A lisztet külön elkeverjük a sóval. Lehetőség szerint asztali dagasztógépben elkezdjük a tojásos-vizes keveréket összekeverni. Három-négy részletben adagoljuk hozzá a lisztet, majd miután elfogyott a liszt, a zsiradékot is. Addig dagasztjuk, míg selymes, puha egynemű kelt tésztát kapunk.

  3. Az edényt lefóliázzuk és hagyjuk duplájára kelni a tésztát. A megkelt tésztát késsel 80-110 g-os darabokra adagoljuk, attól függ, mekkora bucikat szeretnénk.A kiadagolt tésztát gömbölyű formákra gyúrjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Majd kézzel minimálisan kissé lelapítjuk.

  4. Fóliával letakarjuk, hagyjuk picit megkelni a bucikat. (Ne rakjuk a tésztagombócokat túl szorosan, kelés és sülés közben ne érjenek össze!)

    Ha szépen megkeltek a bucik, felvert egész tojással megkenjük és megszórjuk a rászórandó magokkal.

  5. Előmelegített 200 fokos sütőben sütjük kb. 12-15 percig, míg a buci aranybarna nem lesz. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni és fóliába csomagolva napokig is tárolhatjuk. Mikor hamburgert készítünk vágjuk félbe, a felületét pirítsuk meg grillen vagy serpenyőben, esetleg sütőben.