Előkészítjük a csirkét, “kiterítjük” a következő módon: egy deszkára fektetjük, mellével lefelé, a püspökfalat nézzen felénk. Egy éles konyhai csirkeollóval a püspökfalat felől indulva a gerincoszlop jobb oldalát végigvágjuk, majd megismételjük ugyanezt a bal oldalon, tehát teljesen kivágjuk a gerincoszlopot. Ezt nem fogjuk használni, de kiváló alaplevet lehet belőle főzni. A csirkét megfordítjuk, és egy enyhe roppantással lelapítjuk, így egyenletesen elterül. A szárnyvégeket hústűvel vagy fogpiszkálóval hozzátűzhetjük a combok széléhez, hogy sütés során ne emelkedjen fel.
Kiterített csirke paprikás-johurtos pácban, uborkasalátával
Hozzávalók
4
Adag
-
- 1 darab Egész csirke
- ízlés szerint Só
- ízlés szerint bors
- 2,5 dl joghurt
- 2 gerezd Fokhagyma, reszelve
- 1 kávéskanál Köménymag
- 1 teáskanál Őrölt pirospaprika
- 2 evőkanál Olívaolaj
-
Uborkasaláta:
- 2 darab Kígyóuborka
- 1 darab Lilahagyma
- 0,6 dl Ecet
- 4 dkg Cukor
- 1 teáskanál Só
- 1,2 dl Víz
Előkészítés
Alaposan sózzuk, borsozzuk. Összekeverjük a joghurtot a fokhagymával és a fűszerekkel, majd ezzel a páccal bedörzsöljük a csirkét. Néhány óráig vagy egész éjszaka pácoljuk. Sütés előtt kissé letörölgetjük róla a marinádod, meglocsoljuk olívaoaljjal, és 200 Celsius-fokos sütőben 45 perc alatt megsütjük. Hagyományos módon uborkasalátát készítünk: az uborkát legyaluljuk, a hagymát vékonyan felszeleteljük, majd ráöntjük az ecettel, cukorral, sóval, vízzel kevert öntetet.