Kiterített csirke paprikás-johurtos pácban, uborkasalátával

Kiterített csirke paprikás-johurtos pácban, uborkasalátával image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 10 perc
Elkészítés 50 perc

Hozzávalók

4 Adag
    • 1   darab Egész csirke
    •   ízlés szerint
    •   ízlés szerint bors
    • 2,5   dl joghurt
    • 2   gerezd Fokhagyma, reszelve
    • 1   kávéskanál Köménymag
    • 1   teáskanál Őrölt pirospaprika
    • 2   evőkanál Olívaolaj
  • Uborkasaláta:

    • 2   darab Kígyóuborka
    • 1   darab Lilahagyma
    • 0,6   dl Ecet
    • 4   dkg Cukor
    • 1   teáskanál
    • 1,2   dl Víz

Előkészítés

  1. Előkészítjük a csirkét, “kiterítjük” a következő módon: egy deszkára fektetjük, mellével lefelé, a püspökfalat nézzen felénk. Egy éles konyhai csirkeollóval a püspökfalat felől indulva a gerincoszlop jobb oldalát végigvágjuk, majd megismételjük ugyanezt a bal oldalon, tehát teljesen kivágjuk a gerincoszlopot. Ezt nem fogjuk használni, de kiváló alaplevet lehet belőle főzni. A csirkét megfordítjuk, és egy enyhe roppantással lelapítjuk, így egyenletesen elterül. A szárnyvégeket hústűvel vagy fogpiszkálóval hozzátűzhetjük a combok széléhez, hogy sütés során ne emelkedjen fel.

  2. Alaposan sózzuk, borsozzuk. Összekeverjük a joghurtot a fokhagymával és a fűszerekkel, majd ezzel a páccal bedörzsöljük a csirkét. Néhány óráig vagy egész éjszaka pácoljuk. Sütés előtt kissé letörölgetjük róla a marinádod, meglocsoljuk olívaoaljjal, és 200 Celsius-fokos sütőben 45 perc alatt megsütjük. Hagyományos módon uborkasalátát készítünk: az uborkát legyaluljuk, a hagymát vékonyan felszeleteljük, majd ráöntjük az ecettel, cukorral, sóval, vízzel kevert öntetet.