Klasszikus, gyúrt stíriai metélt

Klasszikus, gyúrt stíriai metélt image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 1 óra

Hozzávalók

6 Adag
    • 30   dkg Liszt
    • 30   dkg Túró
    • 2   darab Tojássárgája
    •  
    • 3   dl Tejföl
    • 3   darab Tojás
    • 1   darab Citrom reszelt héja
    • 0,5   darab Vaníliarúd magjai
    • 12   dkg Porcukor
    •   Vaj

Előkészítés

    A sütőt előmelegítjük 200 Celsius-fokra. Keverőtálban összekeverjük a lisztet és a túrót, hozzáadunk egy csipet sót, két tojássárgáját, és tésztát gyúrunk belőle. Közepesen kemény, jól formázható tésztát kapunk. A buciból lisztezett gyúródeszkán kb. 30×40 cm-es téglalapot nyújtunk (ha úgy kényelmesebb vele dolgozni, félbe is vághatjuk), majd éles késsel 5 cm hosszú, kb. fél cm vastag lapocskákat vágunk. Lobogó, forró, sós vízben kifőzzük a tésztát – akkor jó, amikor az összes feljön a víz tetejére.

    Szűrőkanállal kivesszük, egy tálban kevés vajjal összekeverjük, hogy ne ragadjon össze, és félretesszük. Keverőtálban összekeverjük a tejfölt, a 3 tojássárgáját, a porcukrot, a reszelt citromhéjat és a vaníliát, végül óvatosan beleforgatjuk a négy tojás keményre vert habját. Összeforgatjuk a mártást a kifőzött tésztával. Kivajazott hőálló tálba öntjük, majd kb. 45 percig sütjük, amíg a krém kissé megszilárdul, és a teteje megpirul.