Klasszikus, gyúrt stíriai metélt

Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0perc
Elkészítés 1óra
Klasszikus, gyúrt stíriai metélt image

Hozzávalók

6 Adag
30 dkg Liszt
30 dkg Túró
2 darab Tojássárgája
3 dl Tejföl
3 darab Tojás
1 darab Citrom reszelt héja
0.5 darab Vaníliarúd magjai
12 dkg Porcukor
Vaj

Előkészítés

    A sütőt előmelegítjük 200 Celsius-fokra. Keverőtálban összekeverjük a lisztet és a túrót, hozzáadunk egy csipet sót, két tojássárgáját, és tésztát gyúrunk belőle. Közepesen kemény, jól formázható tésztát kapunk. A buciból lisztezett gyúródeszkán kb. 30×40 cm-es téglalapot nyújtunk (ha úgy kényelmesebb vele dolgozni, félbe is vághatjuk), majd éles késsel 5 cm hosszú, kb. fél cm vastag lapocskákat vágunk. Lobogó, forró, sós vízben kifőzzük a tésztát – akkor jó, amikor az összes feljön a víz tetejére.

    Szűrőkanállal kivesszük, egy tálban kevés vajjal összekeverjük, hogy ne ragadjon össze, és félretesszük. Keverőtálban összekeverjük a tejfölt, a 3 tojássárgáját, a porcukrot, a reszelt citromhéjat és a vaníliát, végül óvatosan beleforgatjuk a négy tojás keményre vert habját. Összeforgatjuk a mártást a kifőzött tésztával. Kivajazott hőálló tálba öntjük, majd kb. 45 percig sütjük, amíg a krém kissé megszilárdul, és a teteje megpirul.