A karaj elkészítése: a húst éles késsel bemetszük úgy, hogy szét lehessen nyitni, mint egy könyvet. Fokhagymás petrezselyempürét készítünk: botmixerrel pépesítjük a petrezselymet, a reszelt fokhagymát, az olajat és a mandulát. Az előkészített karajt kívül-belül sózzuk, borsozzuk. A belső részét megkenjük a petrezselyemkrémmel. Ráhelyezzük a kolbászt, és felgöngyöljük, konyhai zsinórral azonnal rögzítjük, ha stabilabbnak érezzük, hústűvel is lezárhatjuk. Egy nagy serpenyőben olajat hevítünk, amikor forró, körbepirítjuk benne az egész megtöltött, kötözött karajt. Amikor minden oldalán szép piros, áttesszük egy tepsibe, és 190 Celsius-fokos sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük. Szeletelés előtt pihentetjük.
Kolbásszal töltött karaj petrezselymes zöldborsófőzelékkel
Hozzávalók
4
Adag
-
- 1 kg Karaj
- ízlés szerint Só
- ízlés szerint bors
- 4 csokor Petrezselyem
- 2 gerezd Fokhagyma, reszelve
- 0,5 dl Olívaolaj
- 3 dkg Pirított mandula
- 1 - 2 szál Paprikás szárazkolbász
-
Főzelék:
- 3 dkg Vaj
- 2 evőkanál Olívaolaj
- 1 csokor Újhagyma
- ízlés szerint Só
- 1 kg Zöldborsó
- 6 dl Alaplé (leszűrt) vagy víz
- 2 dl Tej
- 2 csokor Petrezselyem
Előkészítés
A zöldborsófőzelékhez egy lábasban felolvasztjuk a vajat és az olívaolajat. Üvegesre dinszteljük az újhagymát. Hozzáadjuk a zöldborsót, felöntjük az alaplével és a tejjel, ízesítjük sóval, majd kb. 10 perc alatt megfőzzük. Kiemeljük a zöldborsó kb. egyharmadát, leturmixoljuk a két csokor petrezselyemmel (turmixban vagy botmixerrel), majd visszaöntjük a főzelékhez, ezzel sűrítünk.