Kolozsvári rakott pezsgős káposzta

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Kolozsvári rakott pezsgős káposzta
Nehézségi fokKözepes
Előkészítés10 perc
Elkészítés1:20 óra

Előkészítés

  1. A fejeskáposztát vékony csíkokra vágjuk, enyhén besózzuk és hagyjuk picit állni, míg levet enged. Ha levet engedett, kifacsarjuk belőle kézzel a nedvességet és összekeverjük kb. ugyanennyi savanyított káposztával. Enyhén megolajozzuk, átkeverjük és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Előmelegített, 160fokos sütőbe tesszük, hogy egy picit megtöppedjen, koncentrálódjon, akár picit karamellizálódjon is a káposzta! Szánjunk erre 50-60percet, ez idő alatt, minden más hozzávalót elkészítünk: Forró serpenyőben megpirítjuk a darált sertéshúst, közben ízesítjük sóval, borssal, fokhagymával, csipet köménnyel és egy kis fűszerpaprikával is. A hússal egy időben egy adag párolt rizst is készítsünk. Kevés kacsazsíron üvegesre hevítjük a rizst, majd kétszeres mennyiségű forróvízzel felöntjük, felforraljuk, sózzuk és lefedve pergősre, enyhén tapadósra pároljuk a tűzhely legkisebb fokozatán.

  2. Ha elkészült a rizs, hozzákeverhetjük a pirított sertéshúst, majd tegyük félre pihenni. Nagyméretű edényben kevés kacsazsíron pirítsunk finomra vágott vöröshagymát és kockákra vágott császárszalonnát. Adjuk hozzá az idő közben elkészült töppesztett káposztát. Sózzuk, borsozzuk, majd gazdagon meglocsoljuk pezsgővel.

  3. Teljesen forraljuk el róla a pezsgőt és minden más nedvességet, mikor halljuk, hogy sistereg a káposzta, elkészültünk vele. Míg ez megtörténik, karikázzuk fel a kolbászt.Minden hozzávalónk elkészült, összeilleszthetjük a rakott káposztát. Porcelán tál aljára tegyünk egy kisebb réteg káposztát, majd rizseshúst, vékony karikákra vágott kolbászt, tejfölt, majd megint káposzta, rizseshús, kolbász tejföl, legvégül káposzta és a tetejére gazdagon tejföl és néhány karika maradék kolbász és vékony szelet szalonna.Előmelegített 170fokos sütőben süssük össze, szánjunk erre legalább 1órát, míg a káposzta szépen összesül és a teteje aranysárga nem lesz. Ha elkészült, hagyjuk pihenni fél órát, mielőtt fogyasztanánk.