Előkészítés
- Lazac elkészítése:
- A lazacfilét átnézzük ne legyen benne szálka. Daraboljuk, majd egy magasabb falú jénaiba vagy tepsibe tesszük, sózzuk.
- A kakukkfüvet, babérlevelet, fokhagyma gerezdet, citrom héját és az egészbors-szemeket egy edénybe tesszük. Felöntjük annyi olívaolajjal, amennyi ellepi a lazacot és felmelegítjük 70-75 fokra.
- A sütőt is előmelegítjük 75-80 fokra. Leöntjük a halat az aromatizált olívával, és a fűszerek is mehetnek bele. Betesszük a sütőbe alufóliával vagy zsírpapírral lefedve kb. 25 percre, ez függ a hal méretétől is.
- Amikor kivilágosodott a húsa, és már annyira puha az állaga, hogy a lemezek el tudnak válni egymástól, akkor vagyunk kész. Kivesszük a sütőből, majd tálalás előtt egy közepesen meleg serpenyőben a bőrét ropogósra pirítjuk. Főzelék elkészítése:
- A spárgát megmossuk, a végét ott törjük le, ahol elpattan – ez lesz majd az alaplé alapja. A spárga fejeit külön vesszük a tálaláshoz, a többit felkarikázzuk.
- A pak choi-t is megmossuk, pár szép darabot félreteszünk a végére, a többit szintén felkarikázzuk. A zsemlét felkockázzuk, majd tejszínbe áztatjuk, hogy megszívja magát. Egy edényt előmelegítünk, vajat olvasztunk benne, majd jöhet rá a finomra vágott salotta- és fokhagyma – sózzuk, pároljuk.
- Mehet bele a spárga és a pak choi – sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Ha elfőtte a saját levét, mehet rá az enyhén kinyomkodott zsemle – kicsit összepirítjuk őket. Felöntjük annyi alaplével, hogy éppen ellepje, majd felforraljuk.
- Amikor a zöldségek megpuhultak, jöhet a tejszín. Krémesre turmixoljuk, majd szűrőn átszűrjük. A félretett spárgafejeket rézsútosan felvágjuk, a pak choi-t hosszában, majd kockára félbevágjuk.
- Abban a serpenyőben, amiben megsütöttük a hal bőrét, megpirítjuk a zöldségeket is, és hozzáadunk egy kis citromlevet. A végén visszatesszük a főzelékbe és megszórjuk friss petrezselyemmel.