Kovászolt fejes káposzta

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Kovászolt fejes káposzta image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 20 perc
Elkészítés 30 óra

Hozzávalók

1 Adag
    • 2   nagy fej fehér káposzta
    • 2   köteg Kapor
    • 1   evőkanál Fekete bors
    • 5   - 6   darab Fokhagymagerezd
    • 10   dkg Burgonya
    • 1   evőkanál

Előkészítés

  1. A káposztát vékony csíkokra vágjuk és egy nagyméretű keverőtálban enyhén besózzuk, hogy levet engedjen. 20-30 perc múlva kicsavarjuk belőle a felesleges nedvességet és nagyméretű uborkás üvegbe töltjük. Nagyjából az üveg háromnegyedéig érjen a káposzta, mert a tetejére tesszük a többi hozzávalót: egy etaminnal vagy nagyméretű gézzel kibéleljük az üveg tetejét, és leterítjük vele a káposztát. Megtöltjük egész szemes borssal, friss kaporral, egész gerezd fokhagymákkal és burgonyával. Kenyér helyett használjuk a burgonyát kovászoláshoz! Ugyanazt az eredményt érjük el, csak a leve tisztább és lágyabb lesz, így főzni is tudunk majd a keletkező káposztalével! Betakarjuk kilógó gézzel vagy etaminnal az ízesítő-hozzávalókat, és felöntjük forrásban lévő sós vízzel. A sós víznél egy literhez egy evőkanál sót számoljunk!

  2. Ha elkészült, fedjük le az üveget egy tányérral és tegyünk rá egy nehezéket. Így lefedtük, de az érés folyamán a keletkező felesleges lé „ki tud forrni” az üvegből. Tegyük nyári meleg helyre, tegyünk alá valamit, hogy a kifutó lé ne okozzon problémát, és 6-10 nap múlva kész is a kiváló kovászolt káposzta! (Valamivel több idő kell neki, mint a kovászos uborkának.)