Előkészítés
- A felforrt fűszeres, cukros tej-tejszín keverékbe öntjük a rizottó rizst, és fedő alatt néha átkevergetve 15-20 perc alatt puhára főzzük. Ezalatt elkészítjük a sós karamellünket. Cukrot karamellizálunk egy magas falú lábosban, közben melegítjük a tej-tejszín keverékét, amit alaposan sózzunk meg. Amikor gesztenyeszínű a karamellünk, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a kockázott vajat, és keverjük el simára. Tegyük vissza a tűzre és öntsük hozzá a tej-tejszín keveréket. Vigyázzunk, mert azonnal ki akar majd futni, de kevergessük folyamatosan, pár percet forraljuk, sűrítsük, majd, amikor az esetleges fennmaradt cukordarabok is elolvadtak, félrehúzzuk és hagyjuk, hogy kihűljön. Jöhet az angolkrémünk. A tejet a tejszínnel, a felsliccelt vaníliarúddal és egy csipet sóval felmelegítjük. A lisztet kikeverjük egy kisebb tálkában a vajjal és hozzáadjuk a tejes keverékünkhöz, hagyjuk, hogy az egész felolvadjon, egynemű legyen. Közben a tojássárgájákat habverővel fehéredésig verjük a cukorral. Lassan hozzáöntjük folyamatos keverés mellett a meleg tejes keverékünket a tojásokhoz. Egy lábosban vizet forralunk és annak a gőze fölött 85-86 fokig, ismételten folyamatos keverés mellett besűrítjük a mártást. Ha jó az állaga, azonnal szűrjük egy tálba az angolkrémet, nehogy a tál melege tovább főzze. A kész angolkrémet a tejberizsbe forgatjuk, egy mélyebb tálban tálaljuk és leöntjük a sós karamellel.