A tejbegrízhez összeöntjük a tejet és a tejszínt, hozzáadjuk a sót, cukrot, vanília kikapart magját és felforraljuk. Ha felforrt, hozzáadjuk a búzadarát és csendesen gyöngyözve forraljuk, főzzük kb. 12 percig. Fontos, hogy puha legyen és duzzadt minden búzaszem, illetve utólag ne adjunk hozzá még, mert nem lesz ideje puhára főni. Ha elkészült a krémes tejbegríz, húzzuk le a tűzről és olvasszuk el benne a vajat. Tegyük félre és hagyjuk pihenni.
Langyos tejbegríz sok eperrel
Hozzávalók
2
Személy
-
- 500 ml Tej
- 200 ml Habtejszín
- 70 g Búzadara
- 80 g Cukor
- 1 kávéskanál Só
- 60 g Vaj
- 1 darab Vanília kikapart magja
-
Eper:
- 500 g Eper
- 150 g Mirelit eper
- 80 g Vaj
- 90 g Kristálycukor
- 1 csipet Só
- 6 cl rum
- 1 darab A vanília köpenye
- ízlés szerint Fahéj
- ízlés szerint Porcukor
Előkészítés
Serpenyőben karamellizáljuk gesztenyeszínűre a cukrot, adjuk hozzá a vajat és várjuk meg, míg megbarnul és felszáll az illata. Dobjuk rá a kikapart vanília köpenyét és öntsük rá az eperpürét. Forraljuk ki, közben adjuk hozzá a rumot. Ha kellemesen sűrű és illatos, húzzuk le a tűzről, hagyjuk pihenni.
Keverjük át a langyos tejbegrízt, ha nagyon sűrű volna, pár korty tejjel lazítsuk.
Lapostányérban tálaljuk, hintsük meg gazdagon fahéjjal. Majd a rumos eperkaramellbe forgatjuk az utolsó pillanatban a friss epret és gazdagon teszünk belőle a tejbegríz tetejére. Ha igényli, egy kis porcukorral meghinthetjük.