Langyos tejbegríz sok eperrel

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Langyos tejbegríz sok eperrel image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 30 perc

Hozzávalók

2 Személy
    • 500   ml Tej
    • 200   ml Habtejszín
    • 70   g Búzadara
    • 80   g Cukor
    • 1   kávéskanál
    • 60   g Vaj
    • 1   darab Vanília kikapart magja
  • Eper:

    • 500   g Eper
    • 150   g Mirelit eper
    • 80   g Vaj
    • 90   g Kristálycukor
    • 1   csipet
    • 6   cl rum
    • 1   darab A vanília köpenye
    •   ízlés szerint Fahéj
    •   ízlés szerint Porcukor

Előkészítés

  1. A tejbegrízhez összeöntjük a tejet és a tejszínt, hozzáadjuk a sót, cukrot, vanília kikapart magját és felforraljuk. Ha felforrt, hozzáadjuk a búzadarát és csendesen gyöngyözve forraljuk, főzzük kb. 12 percig. Fontos, hogy puha legyen és duzzadt minden búzaszem, illetve utólag ne adjunk hozzá még, mert nem lesz ideje puhára főni. Ha elkészült a krémes tejbegríz, húzzuk le a tűzről és olvasszuk el benne a vajat. Tegyük félre és hagyjuk pihenni.

  2. Serpenyőben karamellizáljuk gesztenyeszínűre a cukrot, adjuk hozzá a vajat és várjuk meg, míg megbarnul és felszáll az illata. Dobjuk rá a kikapart vanília köpenyét és öntsük rá az eperpürét. Forraljuk ki, közben adjuk hozzá a rumot. Ha kellemesen sűrű és illatos, húzzuk le a tűzről, hagyjuk pihenni.

  3. Keverjük át a langyos tejbegrízt, ha nagyon sűrű volna, pár korty tejjel lazítsuk.

    Lapostányérban tálaljuk, hintsük meg gazdagon fahéjjal. Majd a rumos eperkaramellbe forgatjuk az utolsó pillanatban a friss epret és gazdagon teszünk belőle a tejbegríz tetejére. Ha igényli, egy kis porcukorral meghinthetjük.