Lassan párolt zöldséges pisztrángtekercs, óriás garnélával

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Lassan párolt zöldséges pisztrángtekercs, óriás garnélával image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 10 perc
Elkészítés 1 óra

Hozzávalók

4 Adag
    • 2   darab Pisztráng
    • 8   darab Garnélarák
    • 1   szál Sárgarépa
    • 0,5   szál Póréhagyma
    • 1   darab Cukkini
    • 4   gerezd Fokhagyma
    • 0,5   darab Citrom leve
    • 3   evőkanál Vaj
    • 2   dl Száraz fehérbor
    • 1   - 2   dl Tejszín
    • 4   fej Sonkahagyma
    • 1   köteg Petrezselyem
    •   ízlés szerint
    •   ízlés szerint bors

Előkészítés

  1. A pisztrángokat kifilézzük, bőrüket eltávolítjuk, a szálkákat laposabb végű csipesszel kiszedegetjük. A garnélákat megtisztítjuk a páncéltól, de ügyeljünk, hogy a farkuk végén a kis evező páncél rajtuk maradjon. A filéket és a rákokat is enyhén sózzuk. (A rákok páncélját nem dobjuk el!) Kiterítjük a halfiléket, filénként két rákot teszünk bele, hogy a rákok farka a két ellentétes végen kilógjon. Szorosan feltekerjük és félretesszük picit pihenni. Közben vékony csíkokra vágjuk a zöldségeket és serpenyőben vajon kicsit átforgatjuk, pirítjuk, pároljuk, közben sózzuk, borsozzuk.

  2. Kisebb méretű, tűzálló tálat alaposan bedörzsölünk egy gerezd fokhagymával, majd vékonyan kikenjük vajjal. Belerendezzük a zöldségeket és tetejére tesszük a garnélás haltekercseket. Pár csepp friss citromlével meglocsoljuk és egy minimális fehérbort is alá löttyintünk. Fóliával - akár több réteggel is- lefedjük, majd 14fokos, előmelegített sütőbe tesszük. Tálaláskor, a megfelelő időben tesszük a sütőbe, nagyjából 20percre. Ügyeljünk, ne legyen száraz, legyen szaftos, szinte üveges a hal és garnéla állaga! Vagy közben, vagy utána készítsük el a mártást: Serpenyőben kevés olajon pirítjuk egész fokhagymával, apróra vágott sonkahagymával a garnélák visszamaradt páncélját, felöntjük a fehérborral, ízesítjük sóval és borssal, majd teljesen visszaredukáljuk.

  3. Öntünk hozzá egy kevés tejszínt, felforraljuk, adunk hozzá egy-két evőkanál vajat, majd leszűrjük, pár csepp citromlével frissítjük. Ha elkészült hal tálalhatunk is. A zöldségeket elrendezzük, rátesszük a pisztrángtekercseket és pár kanálnyi frissen habosított mártással meglocsoljuk.