Maki (szusitekercs) uborkával és lazaccal

Maki (szusitekercs) uborkával és lazaccal image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 45 perc

Hozzávalók

4 Adag
    • 20   dkg Sushi rizs
    • 0,6   dl almaecet
    • 2,5   dkg Cukor
    • 2   teáskanál
    • 1   darab Kígyóuborka
    • 10   dkg Lazac (filé)
    • 4   - 6   darab Nori lap
    •   Szójaszósz
    •   Wasabi
    •   Sushi gyömbér

Előkészítés

    Elkészítjük a szusirizst, ez a jó szusi/maki kulcsa. A rizsszemeket először nagyon alaposan átmossuk. Többször, legalább 5-6 alkalommal, annyira, hogy ha vízbe áztatjuk, és kézzel megkavarjuk, akkor a víz teljesen tiszta maradjon. Egy konyharuhára terítjük, és megszárítjuk. Lábasba tesszük, ráöntünk 3,5 dl vizet. Erős lángon felforraljuk, egy-két percig forraljuk. Ekkor levesszük a hőt takarékra, és a rizst fedő alatt kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Közben egy kis lábasban összemelegítjük az almaecetet, a sót és a cukrot, hogy felolvadjon.

    Amikor a rizs megfőtt, levesszük a tűzről, hozzákeverjük az ízesített ecetet, majd fedő alatt 15 percig pihentetjük. Kihűtjük. A norilap alsó harmadán egyenletesen elterítjük a főtt rizst, hosszában elrendezzük rajta a hasábokra szeletelt uborkát és a csíkokra vágott friss lazacot, majd szorosan, szusitekerő bambusz segítségével feltekerjük. Kb. 4 cm-es karikákra vágjuk, és szójaszósszal, wasabival és szusigyömbérrel tálaljuk. Nem célszerű nagyon sokkal hamarabb elkészíteni, mint ahogy kínáljuk, mert az algalap megszívja magát a rizs nedvességével, és kellemetlenül nyúlóssá válik.