Marhabélszín Budapest módra

Mizsei Jani receptvideója
Mizsei Jani receptvideója
Marhabélszín Budapest módra image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 10 perc
Elkészítés 45 perc

Hozzávalók

4
  • Burgonya köret:

    • 500   g Burgonya
    • 2   dl Habtejszín
    • 1   dl Tej
    • 3   szál Kakukkfű
    •   ízlés szerint
    •   ízlés szerint Őrölt feketebors
  • ---

    • 10   dkg Füstölt szalonna
    • 3   darab Salottahagyma
    • 2   gerezd Fokhagyma
    • 2   darab TV paprika
    • 1   darab Kápia paprika
    • 3   darab Paradicsom
    • 2   - 3   evőkanál Fűszerpaprika
  • ---

    • 500   g Marhabélszín
    •   ízlés szerint
    •   ízlés szerint Őrölt feketebors
    • 1   kávéskanál Vaj
  • ---

    • 350   - 400   g Kacsamáj
    •   ízlés szerint
    •   ízlés szerint Őrölt feketebors
  • ---

    • 50   g Cukorborsó
    • 2   csokor Petrezselyem
    •   fél Reszelt citromhéj
    •   ízlés szerint

Előkészítés

  1. A burgonyát megpucoljuk, hajszálvékonyra szeleteljük, majd a tejszínben és a tejben sóval, borssal, kakukkfűvel feltesszük főni. Ha felforrt, akkor megnézzük, hogy milyen állapotban van a burgonya. (Félpuhára kell főzni a tejes egyvelegben.) Ha félpuha, akkor egy tepsire szedjük szűrőkanállal a burgonyát - a kakukkfüvet kivesszük -, egyenletesen eloszlatjuk, kevés tejalapot öntünk hozzá (kb. annyit, hogy háromnegyedig ellepje a burgonyánkat), majd 230 fokos sütőben készre sütjük 15-20 perc alatt.

  2. Ha kész, egy zsírpapírt teszünk a tetejére, és egy másik ugyanakkora, ugyanolyan tepsit teszünk rá, azzal préseljük a burgonyánkat, így a felesleges tejalap ki fog oldalra széledni, és egyneművé olvad a burgonya. Hagyjuk kihűlni. Tálalásnál kockára vágjuk, majd zsírpapírral bélelt serpenyőben mind a két oldalát kevés olajon megpirítjuk. Ha szépen megsült nincs szükség plusz pirításra.

  3. A zsírszalonnát 0,5x-0,5 centis kockákra vágjuk, majd egy edényben elkezdjük kisütni zsírjára. A finomra vágott hagymát lepirítjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát. Pár perc után először a fűszerpaprika kerül a pörköltalapba. A paradicsomot leforrázzuk, lehúzzuk a héját, majd félbevágjuk, magházát kivesszük, csak a paradicsom húsát hagyjuk meg, és a magháza, illetve a leve mehet a pörköltalapra. 0,5x0,5 centis kockákra vágjuk a paradicsomhúst, 0,5x0,5 centis kockákra vágjuk a kicsumázott paprikát, majd együtt mehetnek a pörköltalapba. Szakaszosan 2-3x megismételjük, felöntjük vízzel, de a zöldségek ne főjenek szét benne, mégis legyen szaftossága. Sózzuk, borsozzuk.

  4. A bélszínt legalább 1 órával a főzés előtt érdemes szobahőmérsékletre kivenni.
    A bélszínt 12 dekás „steakekre” vágjuk, majd bedörzsöljük borssal, és egy forró serpenyőben 20-20 másodpercig minden oldalán körbesütjük, majd egy kávéskanál vajjal közvetlen a sütőbe kerülés előtt sózzuk. 100 fokos sütőbe tesszük kb. 4-5 percre, majd rácsra vagy tányérra szedjük, alufóliával lazán betakarjuk és pihentetjük.

  5. A kacsamájat ujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk, érdemes a májat is sütés előtt 10-20 perccel kivenni, és úgy pirítani egy közepesen meleg serpenyőben. Mivel nem vastag a kacsamáj, ezért kb. 15-20 másodperc oldalankénti sütés elég lesz. Sütés után sózzuk és borsozzuk.

    A cukorborsót rézsúton ceruza vastagságú darabokra vágjuk, összekeverjük a finomra vágott petrezselyemmel és fél reszelt citrom héjával, sózzuk.