A burgonyát megpucoljuk, hajszálvékonyra szeleteljük, majd a tejszínben és a tejben sóval, borssal, kakukkfűvel feltesszük főni. Ha felforrt, akkor megnézzük, hogy milyen állapotban van a burgonya. (Félpuhára kell főzni a tejes egyvelegben.) Ha félpuha, akkor egy tepsire szedjük szűrőkanállal a burgonyát - a kakukkfüvet kivesszük -, egyenletesen eloszlatjuk, kevés tejalapot öntünk hozzá (kb. annyit, hogy háromnegyedig ellepje a burgonyánkat), majd 230 fokos sütőben készre sütjük 15-20 perc alatt.
Marhabélszín Budapest módra
Hozzávalók
-
Burgonya köret:
- 500 g Burgonya
- 2 dl Habtejszín
- 1 dl Tej
- 3 szál Kakukkfű
- ízlés szerint Só
- ízlés szerint Őrölt feketebors
-
---
- 10 dkg Füstölt szalonna
- 3 darab Salottahagyma
- 2 gerezd Fokhagyma
- 2 darab TV paprika
- 1 darab Kápia paprika
- 3 darab Paradicsom
- 2 - 3 evőkanál Fűszerpaprika
-
---
- 500 g Marhabélszín
- ízlés szerint Só
- ízlés szerint Őrölt feketebors
- 1 kávéskanál Vaj
-
---
- 350 - 400 g Kacsamáj
- ízlés szerint Só
- ízlés szerint Őrölt feketebors
-
---
- 50 g Cukorborsó
- 2 csokor Petrezselyem
- fél Reszelt citromhéj
- ízlés szerint Só
Előkészítés
Ha kész, egy zsírpapírt teszünk a tetejére, és egy másik ugyanakkora, ugyanolyan tepsit teszünk rá, azzal préseljük a burgonyánkat, így a felesleges tejalap ki fog oldalra széledni, és egyneművé olvad a burgonya. Hagyjuk kihűlni. Tálalásnál kockára vágjuk, majd zsírpapírral bélelt serpenyőben mind a két oldalát kevés olajon megpirítjuk. Ha szépen megsült nincs szükség plusz pirításra.
A zsírszalonnát 0,5x-0,5 centis kockákra vágjuk, majd egy edényben elkezdjük kisütni zsírjára. A finomra vágott hagymát lepirítjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát. Pár perc után először a fűszerpaprika kerül a pörköltalapba. A paradicsomot leforrázzuk, lehúzzuk a héját, majd félbevágjuk, magházát kivesszük, csak a paradicsom húsát hagyjuk meg, és a magháza, illetve a leve mehet a pörköltalapra. 0,5x0,5 centis kockákra vágjuk a paradicsomhúst, 0,5x0,5 centis kockákra vágjuk a kicsumázott paprikát, majd együtt mehetnek a pörköltalapba. Szakaszosan 2-3x megismételjük, felöntjük vízzel, de a zöldségek ne főjenek szét benne, mégis legyen szaftossága. Sózzuk, borsozzuk.
A bélszínt legalább 1 órával a főzés előtt érdemes szobahőmérsékletre kivenni.
A bélszínt 12 dekás „steakekre” vágjuk, majd bedörzsöljük borssal, és egy forró serpenyőben 20-20 másodpercig minden oldalán körbesütjük, majd egy kávéskanál vajjal közvetlen a sütőbe kerülés előtt sózzuk. 100 fokos sütőbe tesszük kb. 4-5 percre, majd rácsra vagy tányérra szedjük, alufóliával lazán betakarjuk és pihentetjük.A kacsamájat ujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk, érdemes a májat is sütés előtt 10-20 perccel kivenni, és úgy pirítani egy közepesen meleg serpenyőben. Mivel nem vastag a kacsamáj, ezért kb. 15-20 másodperc oldalankénti sütés elég lesz. Sütés után sózzuk és borsozzuk.
A cukorborsót rézsúton ceruza vastagságú darabokra vágjuk, összekeverjük a finomra vágott petrezselyemmel és fél reszelt citrom héjával, sózzuk.