Medvehagymás rizottó, sült, marinált makréla

Medvehagymás rizottó, sült, marinált makréla

NehézségKözepes
Előkészítés10 perc
Elkészítés30 perc

Előkészítés

  1. Az előkészített (csipesszel kiszálkázott) hideg makréla bőrét kicsit sózzuk, majd egy közepesen előmelegített serpenyőben, zsírpapíron, kevés olívaolajon, a bőrén elkezdjük sütni. Érdemes lenyomni a hal húsát, hogy kiegyenesedjen és egyenletesen piruljon a bőre. Ha a kézfejünket a hal húsához tartva azt érezzük, hogy szobahőmérsékletű, és a bőre megsült (kb. 2 percet vesz igénybe), akkor kivesszük és bőrével felfelé egy tálcára (jénaiba) tesszük.
  2. A páchoz összekeverjük az alapanyagokat, majd beleöntjük a makréla mellé a tálcára úgy, hogy a bőrét ne érje a pác. (Vagy előbb a pácot rakjuk össze a tálban, és csak utána helyezzük bele a halszeleteket.) Tálalásig benne hagyjuk, majd tálalás előtt közvetlenül egy kézi sárkánnyal rásütünk a bőrére.
  3. A medvehagyma veloutéhoz (mártáshoz) a salottahagymát apróra vágjuk, vajon megpirítjuk, felöntjük a borral, sózzuk, borsozzuk, kétharmadára visszaredukáljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt. Felforraljuk, turmixgépbe tesszük, kb. egy perc turmixolás után hozzáadjuk a kiengedett, lecsepegtetett spenótot, majd az összevágott medvehagymaleveleket. Tovább turmixoljuk, amikor már homogén, átszűrjük, és ha szükséges, utánízesítjük.
  4. A rizottórizst szárazon egy serpenyőben elkezdjük pirítani. Ha átmelegedett, felöntjük a fehérborral, és a legerősebb fokozaton főzzük. A lényeg, hogy a lehető legmagasabb hőfokon (lángon) pároljuk a borral, hogy minél hamarabb elpárologjon a folyadék. Ezután az alaplével ugyanígy megismételjük a felöntést, egészen addig (szakaszosan), ameddig a rizs fogkemény (al dente) nem lesz. Ez kb. 8-10 percet vesz igénybe. Ezután ráöntjük a veloutét, és amint újra elkezd gyöngyözni, akkor elkezdjük hozzáadni a nagyon hideg (0 fokos) vajat, hogy egy selymes rizottót kapjunk. Alaposan átkeverjük, a végén pedig hozzáreszeljük a sajtot, azzal is elkeverjük és tálaljuk. A makréla tetejére friss medvehagymaleveleket vághatunk.